Prvi dabl-dabl Bogdanovića 1Foto: BETA AP Photo Howard Simmons

Praznik posvećen Martinu Luteru Kingu, borcu za ljudska prava u Americi sredinom 20. veka uslovio je pomeranje satnica većine utakmica odigranih u ponedeljak na utorak.

U sve intenzivnijoj borbi za mesto u plej-ofu na Zapadu, Sakramento je sebi dozvolio „luksuz“ da bude poražen u Bruklinu, gde Netsi ove sezone imaju skor 12-12 (123:94). U magnovenju, koje je posebno bilo uočljivo u poslednjoj četvrtini (30:9), jedino dobro bila je partija Bogdana Bogdanovića, koji je prvi put ove sezone ostvario dabl-dabl učinak. On je 10. put tekuće takmičarske godine postigao 20 ili više poena, a prvi put dvocifren broj asistencija (22p, 11as, 6sk). Nažalost, Nemanje Bjelica nastavio je sa izuzetno lošim partijama u poslednjih mesec i po. On je bio starter, ali ga trener Dejv Jerger posle prvog poziva da sedne na klupu više nije ubacivao u igru.

Inače, prebogato veče u NBA ligi obeležio je Klej Tompson, koji je postavio novi rekord NBA lige. Košarkaš Golden Stejta je u pobedi svog tima protiv Los Anđeles Lejkersa (130:111) zabeležio 10 trojki u nizu, bez promašaja. On je ređao uspešne šuteve, od čega je sedam upisao u trećoj četvrtini, a onda je poslednji, jedanaesti, promašio. Iako se moglo pretpostaviti da će nadmašiti svoju najbolju partiju s kraja oktobra prošle godine i rekord NBA lige, kada je protiv Čikaga pogodio 14 trojki, to se ipak nije dogodilo. Posle prvog promašaja, napustio je parket. Meč je završio sa 44 poena, uz tri skoka, dve asistencije i blokadom za 27 minuta provedenih u igri. On je peti put u karijeri završio utakmicu sa više od 10 uspešnih šuteva za tri poena, odnosno 13. put u karijeri postigao je više od 40 poena na meču.

Dalas Maveriksi nalaze se pri dnu tabele Zapadne konferencije, ali za njih je ova sezona pun pogodak iz samo jednog razloga – Luka Dončić je pokazao da je sa pravom biran kao treći pik i da oko njega može da se gradi budućnost franšize. Mladi slovenački reprezentativac je u porazu od Milvokija došao do prvog tripl-dabla u NBA karijeri, pošto je za 33 minuta nanizao 18 poena, 11 skokova i 10 asistencija. Hjuston je doživeo poraz od Filadelfije (121:93), ali je meč ostao arhiviran kao istorijski, s obzirom na to da je to bio Hardenov 20. uzastopni na kojem je ubacio 30 i više poena, po čemu se izjednačio sa čuvenim Viltom Čembrlejnom. Naime, njih dvojica su jedini u istoriji koji su uspeli u ovom jedinstvenom poduhvatu.

– Vilt je uradio neke neverovatne stvari i brojke koje niko nikada neće dostići. Sama činjenica da me porede sa jednom takvom veličinom je nagrada za sve što sam uradio tokom karijere. To je i razlog zbog kojeg igramo, da budemo rame uz rame sa najboljima svih vremena. Očigledno, ispred mene je dalek put, ali je ovo prilično dobar početak – rekao je Harden koji je postigao 37 poena, iako je presedeo kompletnu četvrtu četvrtinu.

Rezultati

NJujork – Oklahoma 109:127

Klivlend – Čikago 88:104

Vašington – Detroit 101:87

Milvoki – Dalas 116:106

Atlanta – Orlando 103:122

Bruklin – Sakramento 123:94

Memfis – NJu Orleans 85:105

Boston – Majami 107:99

Filadelfija – Hjuston 121:93

Juta – Portland 104:109

LA Lejkers – Golden Stejt 111:130

Tadija deo trejda Entonija

Kratka i neuspešna epizoda Karmela Entonija (34 godine, 203 centimetra) u Hjuston Rokitsima je završena. Desetostruki učesnik NBA Ol-stara više nije član franšize iz Teksasa, jer je uz novac prosleđen Čikago Bulsima, iako se ne očekuje da zaigra za „bikove“ pre nego što do 7. februara postane potpuno slobodan. Ono što je posebno interesantno ovdašnjim ljubiteljima košarke je i to da su Bulsi zauzvrat Hjustonu poslali prava za po jednog srpskog i crnogorskog košarkaša – Tadiju Dragićevića (32) i Marka Todorovića (26). Nekadašnji kapiten Crvene zvezde, sada igrač španskog Breogana izabran je na NBA draftu 2008. kada ga je odabrala Juta. U međuvremenu je „prosleđen“ Čikagu, koji je prošle noći prosledio ta prava u Hjuston, kao i prava na Marka Todorovića, koga je 2013. odabrao Portland.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari