Prvi "slučaj" biće reper za ostale 1Foto: EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Zbog neizvesnosti kada će i da li će uopšte doći do nastavka sezone, a usled pauze koja će potrajati najmanje dva meseca, košarkaški klubovi su primorani da smanje troškove, pogotovo one za plate igračima.

Evroliga je preporučila klubovima, igračima i menadžerima da se međusobno dogovore, naprave standard u kompromisima koji bi važio za sve učesnike i na taj način izbegnu pojedinačno rešavanje problema pred sudovima.

Ipak, s obzirom na velike razlike u budžetima klubova u Evroligi, pogotovo Evrokupu, samim tim i rashodne strane, mogućnost zajedničkog dogovora nije velika. Shodno tome, FIBA je poslala jasnu poruku, konsultujući se sa Košarkaškim arbitražnim sudom, jedinim čije ingerencije poštuju i takmičenja pod okriljem Evrolige: prvi potencijalni slučaj pred BAT „tribunalom“ postaće stndard za sve ostale prouzrokovane korona virusom.

Ova poruka trebalo bi da odvrati klubove, posebno igrače, da pojedinačno posežu za rešavanjem slučajeva na BAT-u, jer nekih velikih odstupanja u presudama ne bi trebalo da bude.

–  FIBA je dobila informacije od BAT-a da će prvi slučaj koji se bude ticao virusa korona i klauzule „viša sila“ biti objavljen i predočen javnosti, te uzet kao reper i mogući vodič za naredne slučajeve – navedeno je u poruci FIBA.

Mirotić pristao na smanjenje od 70 odsto

Barselona je odlučila da svim sportistima u seniorskom pogonu smanji plate za 70 odsto zbog krize nastale prekidom svih sportskih takmičenja. Datum stupanja na snagu novih vanrednih mera je 13. mart i one će trajati sve dok se sezona ne nastavi. Među prvima koji je pristao na smanjenje je košarkaški as Nikola Mirotić. On je trenutno najplaćeniji igrač u evropskoj košarci sa četvorogodišnjim ugovorom vrednim 5.400.000 dolara po sezoni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari