Puna decenija čiste dominacije 1Foto: EPA-EFE/NIC

Novak Đoković će danas u 14.30 otvoriti program na Centralnom terenu na Vimbldonu mečom osmine finala protiv Kristijana Garina (25), 17. nosioca, inače 20. na ATP listi.

Najbolji plasman mu je 18. mesto prošle godine, u karijeri je osvojio pet ATP titula, ove godine jednu, a sve na šljaci. Đoković je bio bolji u jedinom do sada međusobnom susretu (6:3, 6:3), u Round Robin fazi ATP kupa u Australiji prošle godine. Iako su ispali svi Britanci, Đoković ni ovoga puta neće igrati u večernjem terminu, tu privilegiju je dobio Federer koji igra sa Lorencom Sonegom.

Uoči meča sa Garinom, Novak može da proslavi dvostruki jubilej. Na jučerašnji dan pre tačno 10 godina (4. jul 2011) postao je po prvi put svetski broj jedan, dan nakon što je osvojio svoj prvi Vimbldon, drugi grend slem turnir u karijeri. Od tada do danas, Đoković je osvojio još 17 turnira iz najviše kategorije, poređenja radi, u istom intervalu Nadal je osvojio 11 grend slem pehara, a Federer četiri.

Đoković je za ovih 10 godina osvojio 31 masters turnir, Rafa i Rodžer zajedno 28, Novak je je četiri puta bio pobednik završnog mastersa, a Rafa i Rodžer skupa samo jednom. Najbolji teniser na svetu tog 4. jula pre deceniju počeo je svoju prvu nedelju na prvom mestu ATP liste, do sad je na čelu bio 327 sedmica (šest godina i 15 nedelja), što je najviše u istoriji i verovatno nedostižno u bližoj budućnosti. U istom periodu, Federer i Nadal su zajedno na vrhu liste bili 132 nedelje. Đoković je od tih 10 čak šest godina završavao kao najbolji na svetu, Nadal je na vrhu bio tri puta, a Federer nijednom.

I za kraj ove statistike koja dokazuje apsolutnu dominaciju, do jula 2011. Federer je vodio 14:9 u međusobnim duelima sa Đokovićem. Sada je bilans 27:23 za Novaka. I Nadal je vodio protiv Novaka do tog datuma, bilo je 16:11 za njega, a sada je 30:28 za Đokovića. U tom periodu, uspeo je jedini da po dva puta pobedi Nadala na Rolan Garosu, i Federera na Vimbldonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari