Radim više nego inače 1Foto: Medija centar

Jedan od najeminentnijih sportskih novinara u Srbiji, Vladimir Stanković (70) toliko je, uglavnom košarkaških priča ispričao i napisao, da je u ovom trenutku verovatno i najrelevantniji hroničar uspona igre pod obručima od Triglava do Đevđelije.

Bio je i ostao na ti sa većinom košarkaških pregalaca, svedoka osvajanja brojnih zlatnih odličja, titula i pehara, kako na reprezentativnom, tako i na klupskom nivou. Ove teške i neizvesne dane provodi u Srbiji, istovremeno pomno prateći dešavanja u Španiji, njegovoj „drugoj državi“, koja su poslednjih dana zaista jeziva.

– Dane provodim bez većih problema i neke dramatičnosti. Podnošljivo. Navikao sam da radim od kuće; jedino što mi se čini da dnevno više vremena provedem radeći. Pokušavam i da u datim okolnostima malo sredim arhivu u kompjuteru – smirenim tonom i vrlo staloženo Stanković prepričava kako mu izgledaju dani u samoizolaciji.

Dok sagledava situaciju iz perspektive građanina Srbije, gotovo ravnim tonom u glasu pravi paralelu sa onim što se dešava u Španiji.

– Mislim da je u četvrtak bio najgori dan u Španiji, sa najviše preminulih. Stravične su cifre; sve mi to deluje krajnje jezivo.

Godinama unazad je i privatno u odličnim odnosima sa Đordijem Bertomeuom, prvim čovekom Evrolige. Poslednjih dana predloženi su razni načini kako bi evroligaška sezona mogla da se završi, a došlo se i do toga da bi u jednom gradu, u dve hale, mogla da se odigra kompletna završnica, bez prisustva publike.

– Nisam video taj predlog; čuo sam se sa Đordijem pre par dana i rekao mi je da se neće oglašavati, već da je za komunikaciju sa medijima zadužen Ed Skot. Mislim da je nemoguće tražiti najbolje moguće rešenje dok se ne steknu svi uslovi za potencijalni nastavak sezone. Evroliga sigurno neće odlučivati dekretom: dogovor se mora postići na nivou Borda, na kojem će predstavnici klubova izneti predloge koje su prethodno postigli na internom nivou. Evroliga je trenutno na stanovištu da sezona treba da se završi kada se za to budu stekli svi neophodni uslovi.

Stanković razmišlja u tri pravca kada je reč o epilogu u ABA ligi.

– Idealno rešenje se ne može doneti, već ono najmanje loše. Logično bi bilo, s obzirom da se odigralo 21 kolo, da se na osnovu trenutnog plasmana proglasi šampion, ako se ne staknu uslovi da se nastavi sezona. Druga neka ideja bi bila da se odigra Fajnal-for u Beogradu i da Partizan, kao prvoplasirani, bude imao prednost prilikom prodaje karata i da se na taj način nekako obešteti. Treća solucija je da se poništi prvenstvo, kao što je već urađeno u nekim ligama, samo što bi tada bilo teže odrediti ko će recimo i po kojim kriterijumima igrati u Evroligi naredne sezone.

I kad bi došlo do nastavaka sezona, klubovi bi bili u svakovrsnim problemima.

– Nesumnjivo, ekonomski gubici biće enormni. U Španiji je već 8-9 klubova posegnulo za rešenjem po kojem plate po slovu ugovora neće biti u potpunosti isplaćene zbog vanrednih okolnosti. Vidim da je većina igrača pokazala razumevanje i da broj onih koji će posegnuti za sudskim rešenjima ne bi trebalo da bude veliki. I oni su svesni da u vanrednim okolnostima teško da bi na sudu mogli da dobiju spor u svoju korist. Fudbalski klub Barselona je, recimo, samo zbog otkazivanja revanš meča osmine finala sa Napolijem izgubio 5-6 miliona evra, bez prihoda od TV prava – pojašnjava Stanković.

Evroligi 30 miliona od TV prava

„Jedan, možda i ključni razlog, zbog kojeg u Evroligi insistiraju da se sezona završi, jeste prihod od TV prava. Ova vrsta prihoda je zapravo i najveća za Evroligu i po sezoni se kreće od 30 do 35 miliona evra. U slučaju da se sezona ne nastavi, Evroliga sigurno ne bi dobila poslednju tranšu po slovu ugovora, samim tim imala bi daleko manje prihode od predviđenih. Takođe, prenosi utakmica u korelaciji su sa sponzorskim ugovorima“, objašnjava Stanković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari