Milovan Rajevac za Danas o razlozima fijaska Srbije, uspesima Hrvatske i Maroka, i epskom finalu "najlepšeg Svetskog prvenstva" 1foto Peđa Milosavljević /Starsport

Bivši selektor Gane Milovan Rajevac sumira u razgovoru za Danas utiske o završenom Svetskom prvenstvu u Kataru, za koje tvrdi da nema dileme da je najbolje od svih dosadašnjih.

„Finale je bilo fenomenalno. Rezultat se menjao, što je dalo posebnu draž utakmici, jer smo bili na pomolu potpunog preokreta. Pre finala sam davao 55 odsto šansi Francuskoj za titulu. Argentina je odigrala sjajno prvo poluvreme. Selektor Francuske Didije Dešan je posegao za dvostrukom izmenom u 40. minutu što se pokazalo kao sjajan potez budući da su ti igrači doprineli golovima u smiraj utakmice. Francuska je čak u 120. minutu imala sjajnu priliku za pobedu, ali se ipak otišlo na penale. Gledao sam meč u prisustvu porodice, a moj unuk je navijao za Mesija najpre. Kada je Francuska izjednačila pao je na pod i upitao me kako će sada Mesi biti najbolji igrač na svetu. Ipak, na njegovo zadovoljstvo Argentina je bila bolja u penal seriji. Mnogo se pričalo o ovom šampionatu proteklih meseci, a na kraju se pokazalo kao jedno od najlepših prvenstava u istoriji“, rekao je on.

Maroko je na ovom Svetskom prvenstvu postigao četvrtom pozicijom najbolji rezultat ikada afričkog fudbala. Pre njih rekord je sa petim mestom držala Gana koju je upravo Rajevac vodio 2012. godine.

„Bio sam peti na svetu sa Ganom pre 12 godina, ali oni su otišli korak dalje i osvojili su četvrto mesto. To je pre svega uspeh njihovog bivšeg selektora Vahida Halihodžića. On ih je vodio praktično sve do Mundijala i vidi se njegov pečat u njihovoj igri. Afričke selekcije generalno vole domaće selektore na klupama reprezentacija, to je načelno odluka tamošnjih Fudbalskih saveza. Senegal je bio jako dobar, ali se videlo koliko im je falio Sadio Mane“, ističe on i u šali dodaje da će sada ponovo morati da obori rekord sa nekom drugom afričkom reprezentacijim na Svetskim prvenstvima.

Kada je reč o Hrvatskoj, Rajevac ističe da se radi o velikom uspehu.

„Hrvatskoj zaista svaka čast na svemu što su postigli. Ovo je sjajan uspeh. Bili su odlični i pre četiri godine u Rusiji. Imaju sjajnu generaciju fudbalera. Ipak, sada može doći do osipanja te selekcije jer su neki igrači uveliko u četvrtoj deceniji života“, objašnjava on.

Za kraj je bilo nemoguće ne pitati za mišljenje o nastupu Srbije na Mundijalu u Kataru.

„Mi nismo igrali dobro. Imali smo šanse, ali ih nismo iskoristili. Vodili smo na ovom prvenstvu i sa 3:1 i sa 2:1, ali nismo uspeli da sačuvamo te rezultate. Bili smo možda isuviše fokusirani na protivnički gol, a zapostavili smo svoj i zbog toga su nam i došli golovi Kameruna i Švajcarske. Ipak, treba istaći da je uspeh što smo se našli među 32 selekcije na svetu, a on je i veći ako se zna da smo povezali učešća na planetarnim smotrama, u Rusiji i Kataru. Sada nas očekuju kvalifikacije za EURO i videćemo kakvi ćemo biti u njima. Ipak, najpre je potrebno da se uradi kvalitetna analiza svega urađenog u Kataru“, završava on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari