Rasplet na Jadranu po meri crno-belih 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Partizan je pobedom u derbiju protiv Budućnosti (87:82) verovatno odložio večiti derbi protiv Crvene zvezde tek za eventualno finale ABA lige.

Crno-beli su ovom pobedom zauzeli prvi mesto u regionalnom takmičenju, sa pobedom više od Podgoričana, ali i znatno većim izgledom da ga zadrže do plej-ofa.

Iako crno-beli protiv Zvezde i Budućnosti imaju isti skor ove sezone (pobedili na domaćem terenu, izgubili u gostima) stekao se utisak da sa crveno-belima ipak teže izlaze na kraj, te da bi zbog toga najbolje bilo da se sretnu tek u odlučujućim mečevima.

Pobeda protiv Budućnosti bila je za Partizan važna i sa rezultatskog aspekta jer su nadoknadili minus od pet poena iz prve utakmice.

Ukoliko kojim slučajem dva kluba budu izjednačena po broju poena, plasman neće moći da se odredi na osnovu skora u međusobnim susretima i koš razlike, već na osnovu ukupnog broja postignutih i primljenih koševa tokom cele sezone (trenutno je Budućnost bolja za samo šest poena).

Trijumfom u skoro krcatoj „Areni“ Partizan je praktično jednim udarcem ubio dve muve, a naročito mu u korist može ići to što će Budućnost verovatno već u polufinalu igrati protiv Zvezde, zbog čega ne treba posebno trošiti reči o tenzijama koje uvek vladaju oko tog meča i koliko oni ne samo energetski, već i psihički iscrpe crveno-bele.

Pogled na raspored u poslednja tri kola ukazuje na to da Partizan ne bi trebalo da ima veće probleme u čuvanju čelne pozicije.

Crno-beli gostuju Krki, pa dočekuju Megu, a potom u poslednjem kolu idu u goste Ciboni.

Ni Krka ni Cibona nisu ekipe koje su ove sezone pokazale „jaku“ košarku, o čemu najbolje svedoči to što su devetim i desetim mestom na tabeli, a jedino o čemu bi izabranici Andree Trinkijerija eventualno trebali da brinu je to što je u Zagrebu svako gostovanje tradicionalno teško.

S druge strane, nije isključeno ni da poslednji meč protiv Cibone možda ni ne bude odlučujući.

Budućnost već u sledećem kolu dočekuje Mornar koji teoretski još uvek ima šansu za plasman u plej-of, pa je sigurno da neće olako ući u crnogorski derbi.

Potom Podgoričani gostuju Cedeviti Olimpiji koja će takođe učiniti sve što može da se izbori za poziciju broj tri na kojoj je trenutno Crvena zvezda.

U poslednjem kolu crnogorski tim dočekuje FMP koji u ovom trenutku takođe teoretski može da konkuriše za plej-of (mada je u praksi to nemoguće da ostvari), a koji se protiv svih iz vrha tabele ove sezone pokazao kao „tvrd orah“.

U ništa lakšoj poziciji nije ni Crvena zvezda koja protiv pomenute Cedevite Olimpije igra već u sledećem kolu, što je utakmica koja će verovatno odlučiti ko će se „zakucati“ na treće mesto tabele.

Trenutno stanje na tabeli i raspored u potpunosti idu na ruku Partizanu, a sudeći po onome što je Andrea Trinkijeri ove sezone pokazao kao trener Partizana, teško je očekivati da će sebi dozvoliti nesmotreni kiks.

Crno-belima su se ove sezone sve kockice ABA lige poređale po njihovim željama, tako da se s pravom mogu nadati da će posle sedam godina možda uspeti da u svoje vitrine vrate pobednički prsten Jadrana.

U međuvremenu će Partizan u Kupu Radivoja Koraća verovatno imati priliku da u finalu još jednom odmeri snagu sa Crvenom zvezdom, što će Trinkijeriju biti poslednja prilika da u direktnom okršaju proceni snagu večitog rivala i pripremi poslednje taktičke finese za plej-of.

Raspored do kraja

20. kolo (28. februar)

Krka – Partizan

C. zvezda – Cedevita Olimpija

Budućnost – Mornar

21. kolo (7. mart)

Partizan – Mega

FMP – C. zvezda

Cedevita Olimpija – Budućnost

22. kolo (14. mart)

Cibona – Partizan

Budućnost – FMP

C. zvezda – Zadar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari