Recept iz dobre odbrane 1Foto: Starsport

Ružna sećanja dugo će navirati prilikom svakog narednog gostovanja košarkaša Crvene zvezde ekipi Galatasaraja.

Tragedija koja se dogodila morala bi da bude i najveća opomena svima pred večerašnji duel crveno-belih i turskog velikana u hali Abdi Ipekči (19.00) u okviru drugog kola Evrolige. Iz Zvezde su poručili svojim navijačima da ne putuju u Istanbul i da klub nema nijednu kartu, ni Nebojša Čović, predsednik kluba, neće biti sa ekipom u Istanbulu, iako gotovo redovno putuje na gostovanja crveno-belih. Galatasaraj je na svom terenu u prvom kolu potučen do nogu od strane CSKA. I tom prilikom huligani su izazvali prekid utakmice zbog ubacivanja raznih predmeta na teren. Prema njima bolećiva Evroliga, iz dobro poznatih sponzorskih razloga, kaznila je klub sa svega 12.000 evra, što sigurno neće sprečiti navijače da i večeras ispune halu.

Galata je tokom leta dovela čak devet novajlija, od kojih šestoricu Amerikanaca, među kojima se „radnom biografijom“ izdvajaju centar Aleks Tajus, plej DŽastin Dentmon, krilo DŽon Dibler i prekaljena petica Deon Tompson. Tu je i plej Ras Smit, koji je sa Univerzitetom Lujvil osvoji NCAA šampionat, kao i Ostin Dej sa najviše NBA staža. Ako se njima pridodaju Emir Preždžić iz Darušafake, Tibor Plajs, povratnik u evropsku košarku iz Jute, više je nego jasno zbog čega su ove sezone naciljali učešće u plej-ofu Evrolige.

– Svesni smo činjenice da je priprema za ovakav meč uvek specifična zbog tragedije koja nas je zadesila pred dve godine, i nešto što utiče na specifičnost mečeva sa Galatasarajem. Idemo u Istanbul znajući da moramo da odigramo dobar meč. Galatasaraj je napravio odličan, vrlo kvalitetan tim, sa čak devet stranaca, imaju iskustvo, veliki napadački potencijal. Znamo da nas čeka vrlo težak meč po svim aspektima, i tako ćemo se i pripremati za ovu utakmicu – mišljenja je trener Radonjić.

Ostin Dej visinom 211 centimetra i građom kojom podseća na Kevina Garneta u ruki godini u NBA, svakako će biti najnezgodniji za čuvanje od strane Mitrovića i Simonovića. Dentmon je ne tako davno bio briljantan organizator igre i košgeter u Žalgirisu i sigurno će želeti da popravi utisak posle duela sa CSKA, koji je završio prerano zbog dve tehničke greške. Galata na početku sezone ima puno problema u defanzivi. Moskovljani su im ubacili čak 109 poena, a očiglednu neobaveznost u defanzivi mogli bi da iskoriste i košarkaši Crvene zvezde. Turski predstavnik u timu ima puno igrača ofanzivno orijentisanih, zbog čega Vladimir Micov ima poteškoća da se nametne i dobije ulogu kakvu je imao prethodne takmičarske godine.

– Prvi put u jednom kratkom intervalu imamo i situaciju sa dva meča u dva dana, Barselona u Beogradu, pa Atina i Panatinaikos, pa Bar… Ovo govorim, ne upozoravajući šta nas čeka, već upoznavajući okruženje šta nas očekuje, i na moguće oscilacije u novoj situaciji. Mi ćemo dati sve od sebe da sve ovo iznesemo na pravi način, ali i da budemo najbolji kada je to takmičarski najpotrebnije – podsetio je crnogorski stručnjak da posle Galatasaraja Zvezdu očekuje težak raspored od čak dve evroligaške utakmice nedeljno.

Mitrović: Darušafaka kao inspiracija

– Ulazimo u strašan ritam, gostovanje u Istanbulu je uvek teško i specifično, a nakon te utakmice u dosta u kratkom vremenskom periodu očekuje nas mnogo mečeva. Galatasaraj je ekipa koja se uz Darušafaku najviše promenila u igračkom kadru. Doveli su mnogo dobrih igrača, sjajnih individualaca sa 20 poena u rukama, svako može da iskoči da „prelomi“ meč. Ipak, idemo tamo sa jasnim ciljem, ne zanima nas ko je na drugoj strani, timska igra je naša prednost u ovom trenutku u odnosu na njih, i agresivna odbrana koja koja im ne prija. Uloga favorita je svakako na njima, ali idemo bez bele zastave. Ako odigramo, kao što smo igrali u većem delu utakmice protiv Darušafake, imamo i te kako šanse – ubeđen je kapiten Mitrović

Bjelica: Ne zanimaju nas tribine

– Ovo je važna utakmica za nas, pokušaćemo da iznenadimo Galatasaraj koji je dosta izmenjen, i ima puno kvalitetnih igrača, tražićemo svakako našu šansu. Nije iznenađenje što su izgubili od CSKA, ali imaju kvalitet. Ne zanima nas podrška i uzavrela atmosfera na tribinama, gledaćemo samo nas, i našu igru. Igrali smo dosta takvih utakmica i spremni smo – poručio je Bjelica.

Raspored 2. kola

Makabi – Real sinoć

Olimpijakos – Efes sinoć

Bamberg – Uniks sinoć

Darušafaka – Milano sinoć

CSKA – Panatinaikos 19.00

Galatasaraj – Crvena zvezda 19.00

Žalgiris – Baskonija 19.00

Barselona – Fenerbahče 21.00

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari