Recept za pobedu poznat, sad ga treba primeniti 1foto: Marko Đoković/Starsport

Veliko ABA finale počinje sutra, moglo bi se nazvati i “istorijskim” jer se posle punih devet godina sastaju Crvena zvezda i Partizan. Te 2013. u Laktašima bolji su bili crno-beli 71:63, i pomalo paradoksalno, to je bila šesta titula Partizana, ali i kraj dominacije, ali i početak dominacije crveno-belih, koji su nakon toga pet puta bili šampioni regionalne lige. Sastali su se večiti rivali od tad u dve polufinalne serije ABA, 2014/15 i 2018/19, i oba puta je uspešnija bila Crvena zvezda (3:1 i 2:1).

Prednost domaćeg terena imaju crveno-beli, ni na jednoj utakmici neće biti prisutni navijači gostujućeg tima, svi mečevi igraju se u hali “Aleksandar Nikolić”, a možda i iz tog razloga treneri su razdvojili obraćanja javnosti, pa će Dejan Radonjić o utakmici pričati danas. Željko Obradović, strateg Partizana, na neki je način ulogu favorita prepustio rivalima.

„Nama je najbitnije da je poslednja utakmica dobro odigrana i to raspoloženje treba da nas nosi, da probamo da se ravnopravno borimo protiv tima koji je u prednosti. To je iskusan tim, godinama igraju zajedno i igrali su mnogo finala. To je tim koji u svakom trenutku zna šta treba da radi na parketu. To su inteligentni igrači, koji čitaju odbranu i koji umeju da kazne svako preuzimanje. Mi moramo da budemo na tom nivou da bismo mogli da se borimo. Ali, da ponovim da smo zadovoljni i srećni što smo u finalu“, rekao je Obradović.

Ove sezone ekipe su odigrale tri međusobna meča, dva puta je slavila Zvezda, a u poslednjem duelu Partizan. Naredne utakmice ipak imaju veću specifičnu težinu.

„Biće različito utoliko što je ovo plej-of, i što se igra na svaka dva dana. Kad igraš u seriji protiv jednog tima u plej-ofu, u tri dana moraš da promeniš neke stvari i da menjaš. Slažem se da su tri utakmice totalno različite, napravili smo analizu, treba da vodimo računa da su izuzetno iskusan tim, sa izuzetnim kvalitetom. Uostalom, znamo kako da igramo protiv Zvezde pred našim navijačima na utakmici koju smo rešili u našu korist. Ponavljam, ona naša utakmica protiv Budućnosti i pred našim navijačima nam je pokazala gde bi bilo rešenje. Svi smo mi svesni da igramo za sebe, ali imamo obavezu da ljudima koji su nas bodrili cele godine omogućimo da vide tim koji je požrtvovan i da ih vidi u finalu“ rekao je Obradović i dodao da pritisak sigurno postoji.

Neću da ponavljam činjenicu da je naš tim najmlađi u Evropi. Sve ono što se dešavalo tokom sezone, ona bolna događanja, sve to treba da pomogne da se igrači rasterete maksimalno. Na kraju krajeva, to je uvek isto – pet na pet na terenu, igra se košarka.“

Obradović je svestan da se prednost domaćeg terena često pokazivala presudnom.

„Svi vole da igraju pred svojim navijačima, specifično je koliko znači taj vetar u leđa koji oni daju. Koliko je to bitno ili nije bitno, to će uvek na kraju da se zna. Uvek se u sportu posle zna zbog čega je neko pobedio i izgubio. Činjenica da je prve dve igramo kao gosti, znamo da će biti izuzetna atmosfera i moramo da se spremimo za to“, zaključio je Obradović.

Zvezda će biti domaćin u prvom, ali i u drugom meču koji je na programu u nedelju takođe od 20.00, jer je ligaški deo okončala na čelu tabele. Sigurno je još samo da će Partizan biti domaćin u sredu, 1. juna (20.30). Eventualni četvrti meč je zakazan za petak, 3. jun (18.30), a eventualna majstorica igraće se u ponedeljak, 6. juna (20.00). Svi mečevi biće odigrani u dvorani Aleksandar Nikolić.

Zanimljivo je da je Crvena zvezda u šest finalnih serija u kojima je učestvovala od kad se igra plej-of izgubila samo jednu utakmicu kao domaćin, još 2018. prvi meč protiv Budućnosti i to je i jedino finale koje su izgubili.

Zagorac: Prilika za nešto lepo

Kapiten crno-belih Rade Zagorac ponovio je da je ekipa zadovoljna i plasmanom u finale.

„Igramo protiv ekipe koja je pravljena da odmah donese kvalitet, dosta uspeha imaju iza sebe. Mi smo pravljeni za ono što jednog momenta možemo da postanemo, niz talentovanih momaka koji je napredovao kroz celu godinu. Imamo priliku da uradimo nešto lepo za nas i naše navijače koji su nas zadužili u prethodnom periodu, posebno ove sezone. Imamo cilj koji smo zacrtali, izgaraćemo i daćemo sve da ostvarimo cilj“, rekao je Zagorac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari