Rekord Gudurića, malo za pobedu 1Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ni odlični Marko Gudurić nije mogao da pomogne desetkovanom Fenerbahčeu da u drugom meču napravi brejk u Moskvi.

U zanimljivoj završnici slavio je CSKA (78:67) i tako vođstvom 2:0 u pobedama došao na korak od plasmana na fajnal-for Evrolige.

Kao i u prvom susretu, Barselona je i u petak uveče bila pred porazom; Kevin Pengos je ponovo imao šut za pobedu, ali je u odnosu na uvodnu utakmicu bio neprecizan, tako da su Katalonci na 1:1 poravnali u samom finišu produžetka (81:78) i tako se spasili faktički bezizlazne situacije u kojoj bi sigurno bili na 0:2 za Zenit i naredna dva susreta u Sankt Peterburgu.

U odnosu na prvi susret, desetkovani Fenerbahče pružio je veći otpor. Defanzivno je često zonom i kombinovanom odbranom pokušavao da izoluje protivničke visoke igrače i više rizikuje u odbrani na perimetru.

Gotovo sve vreme, gosti su bili na dva do tri poseda zaostatka, ponajviše zahvaljujući Marku Guduriću, koji je u prvom poluvremenu ubacio 20 poena. Srbin u nastavku nije bio u istoj meri košgeterski raspoložen, ali je sa 27 poena postavio lični rekord u Evroligi. Guduri je nedostajala pomoć saigrača, ponajviše Nanda de Koloa koji je ubacio svega devet poena (niko osim njega nije bio dvocifren).

Na pobedničkoj strani, uz činjenicu da je domaćin imao 12 ofanzivnih skokova, posebno su se istakli Daniel Heket sa 14 poena i devet asistencija, odnosno Tornike Šengelija (11p).

CSKA je zbirno imao čak 24 timske asistencije, dok je Fener do realizacije mahom dolazio putem izolacija, o čemu svedoči podatak od svega devet timskih rešenja u napadu.

Opterećeni virusom korona, zbog čega ni u petak uveče kraj aut linije nije bilo Igora Kokoškova, na 0:2 za rivala, Fener će u nastavku pokušati faktički nemoguće, da se sa dve vezane pobede vrati u Moskvu na majstoricu.

Samo u jednom trenutku, na startu treće deonice, Barselona je imala dvocifrenu prednost (41:31).

Zenit je izuzetnom odbranom, odličnim skautingom, ciljano skupljajući sa Kalatesa, Hange i Smitsa, udvajanjima sa strane pomoći ponovo minimizirao učinke najboljih Barsinih košarkaša. Da Brendon Dejvis, kao u uvodnom susretu, nije bio dominantan i uporan u protivničkom reketu (22p, 8as) Zenit bi se sa dve pobede vratio u Sankt Peterburg.

U izuzetno sporom ritmu, na mali broj poseda Kevin Pengos (23p) mogao je ponovo da bude junak, međutim u poslednjem napadu gostiju nije bio precizan, za razliku od uvodnog meča. U produžetku je Barselona preko Higinsa napravila krucijalnu razliku (15p).

Pengos se umorio, Beorn u odsutnim trenucima napravio kardinalnu grešku, koju kanadski plej nije uspeo da iskompenzuje u pokušaju da trojkom utakmicu odvede u novi produžetak.

Barselona se provukla, ali u sličnom izdanju, u Rusiji neće imati prevelike šanse. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari