Ivanić iščupao bod i sačuvao prvo mesto 1Foto: Beta/FK Crvena zvezda

Crvena zvezda nije odigrala dobro, ali je ostala neporažena protiv Midtjilanda i napravila još jedan veliki korak ka nokaut fazi Lige Evrope, za dve nedelje nastavlja trku za direktan prolaz u Top 16.

Neće se dugo pamtiti partija fudbalera Crvene zvezde u Danskoj, naprotiv imaće na „Rajku Mitiću“ šta da analiziraju posle remija sa Midtjilandom – 1:1 (0:0), ali je i taj jedan bod velik kao soliter, pošto joj je sačuvao prvo mesto u grupi F Lige Evrope i učinio još realnijim prezimljavanje u drugom po jačini UEFA takimičenju.

Prilično brzo je mladi tim domaćina krenuo da pritiska iskusniju ekipu crveno-belih, ovog puta obučenu u novu garnituru tamno plavih dresova. Mada lišen pomoći svog prvog strelca, Brazilca Brumada, vicešampion Danske se duboko zavukao na protivnikovu polovinu terena i uporno tražio pukotine u defanzivni srpskog prvaka, složenog u formaciju 3-4-2-1, sa zadnjim veznom Sanogom kao jednim od trojice štopera i Benom na jedinom centarforskom mestu.

U duhu napadačke filozofije trenera Boa Henriksena, beli su nadirali sa svih strana, bez suvišnog komplikovanja, tražili pozicije za šut i pokušavali da ugroze povratnika na gol liniju Milana Borjana. U početku su to bile više opasne situacije i polušanse nego prave prilike za vođstvo, a onda je kanadski reprezentativac morao češće da se bacaka i istrčava kako bi sprečio odlazak u minus.

Isaksen i Sisto su bili blizu toga da donesu zasluženu prednost organizovanijem, kreativnijem i hitrijem sastavu na kišom natopljenoj travi vrlo praznjikavog stadiona u Herningu, a Dir najbliži šah-matu. Pre i posle toga odlični Borjan je već bio savladan, ali je stativa zaustavila udarac 20-godišnjeg odbrambenog fudbalera u 33. minutu.

Zvezda je bila potpuno ukroćena, bez potrebne saradnje između linija, sa tromim i neaktivnim veznim redom, bez prostora i vremena da zapreti Eliasu Olafsonu. Ne možemo znati da li bi opravdano odsutni, a za trenersku koncepciju Dejana Stankovića važni, Katai i Pavkov drastično promenili stvari u ofanzivi, ali Ivanić, Kanga i Ben nisu napravili ništa vredno pomena do pauze. Čak ni Falkov mlak pokušaj sa distance, pravo u čuvara mreže (42) nije mogao da popravi loš utisak.

Međutim, snaga i sreća i nekadašnjeg evropskog i svetskog vladara je to što pronalazi izlaz iz mračnog tunela čak i kada nema ni tračka svetlosti. Tako je sinoć potpuno beskorisni Marko Ivanić odjednom izrastao u junaka. Posle izvedenog slobodnjaka Miloš Degenek je loptu vratio u šesnaesterac, a roviti rezervista Lois Dioni je okrznuo glavom pre nego što je pala na nogu igraču sredine terena, a on je šutem iz prve levicom, sa male daljine, provukao kroz noge golmana (58).

Za razbijanje malera posle 10 mečeva u grupnim faza evro takmičenja bez pogotka. Izašla je Zvezda nešto otresitije i konkretnije u drugom poluvremenu, ali je i takva mogla da strada od, samo na kratko, uzdrmanog rivala. Jurio je svim silama Midtjiland izjednačenje, stvarao šanse, posle starta Sanoga nad Lindom oštećen za nesvirani penal… da bi tek Nikolas Dir „izboksovao“ rezultatski egal. Lind je iz daleka pogodio stativu, ali je ovaj spremno reagovao na odbitak i savladao Borjana, iako je dokazani čuvar mreže prozreo pravac šuta i za malo ga zaustavio (78).

Za dve nedelje će se opet naći oči u oči, s tim što će gosti tada gledati da pobegnu Ludogorecu u trci za treće mesto i prestrojavanje u Ligu konferencije, a domaćin nastojati da ostane Bragi ispred nosa u borbi za direktan plasman u osminu finala LE, odnosno izbegavanje novoustanovljenog baraža sa „otpadnicima“ iz Lige šampiona.

 

 

Grupa F

Midtjiland – Crvena zvezda 1:1

Ludogorec – Braga 0:1

1. Crvena zvezda 7

2. Braga 6

3. Midtjiland 2

4. Ludogorec 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari