Renfro delio i šakom i kapom 1Foto: STARSPORT

Pobedom nad Albom košarkaši Partizana su se u drugom kolu Top 16 faze Evrokupa uključili na kolosek koji vodi ka četvrtfinalu (78:66).

Trijumf od 12 poena predstavlja razliku koju bi crno-beli mogli da „odbrane“ u Berlinu i tako u potencijalnom prebrojavanju steknu bolji međusobni skor. Nikola Janković, kao poslednje pojačanje, u naznakama je pokazao, u drugom meču u crno-belom dresu, u kojim bi segmentima mogao da unapredi igru Partizana (ofanzivni skok, odbrana reketa, „šort rol“ u „piku“), koja je protiv Albe izgledala kvalitetnije i modernije prevashodno zahvaljujući atipičnom američkom organizatoru igre Aleksu Renfrou.

Kao retko kad u dosadašnjem delu sezone, Partizan je protiv Albe napokon odigrao meč bez većih oscilacija, pogotovo u drugom poluvremenu. Iako je bilo propusta, smušenih poteza u napadu, praznih minuta, crno-beli su uspeli da savladaju možda i glavnog kandidata u grupi za prolaz u četvrtfinale. Defanzivno, pojačani Nikolom Jankovićem, crno-beli su protiv Albe osetno bolje branili reket; uspeli su da rivalsku centarsku liniju svedu na svega deset ubačenih poena. U takvoj konstelaciji, Aleks Renfro se kao startni organizator igre osećao daleko komotnije o čemu svedoči i njegovih 12 asistencija – brojka koju u sezoni nije dostigao nijedan igrač Partizana. Plej pozamašnog iskustva u 33. godini života, Renfro je mlađim kolegama na delu pokazao pojednostavljenje igre i eksploataciju segmenata u kojima je igrač najbolji. Koristeći brzinu, iskustvo, ali i znanje podele pasa iz driblinga, momak iz Tenesija bukvalno je iz centralnog „pika“ razigravao visoke igrače ili prodorima do kraja pronalazio bekove na 90 stepeni. Fino se Amerikanac nadopunio sa Aleksejem Nikolićem, koji je većinu od šest asistencija ostvario u drugom poluvremenu. Upadljivo je bilo i to da je „kliknuo“ sa Nikolom Jankovićem, centrom koji je kao i Renfro pojačao Partizan nastupajući prethodno u šampionatu Španije (Estudijantes).

– Odlično mi deluje, izvanredan igrač. Već dve godine igram protiv njega. Prošle godine u Turskoj dok je bio u Galatasaraju, pa u Španiji (Renfro stigao iz Manrese). Jako ga dobro poznajem, vrhunski je momak. A o tome kakav je igrač ne bi trebalo ni da govorim – u jednom dahu je Janković posle meča pohvalio prvog organizatora igre.

Peno: U Pioniru mogu svakog da pobede

Odigrao je Stefan Peno krajnje neubedljivo protiv Partizana; u odnosu na prošlu sezonu, nezadovoljan je napustio halu „Aleksandar Nikolić“.

„Partizan je defanzivno sjajno odigrao, sprečio našu brzu igru sa velikim brojem poena u tranziciju. Bili smo previše spori u prvom delu, posle smo pokušali, ali se videlo ko je više želeo i ko je više zaslužio pobedu. Partizan kod kuće, u ovakvom ambijentu, ima šanse da trijumfuje protiv svakog“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari