Restart uključen, čeka se strategija 1Foto: STARSPORT

Iako je u tišini planirano da se sa informacijom o novom sportskom direktoru u javnost izađe u ponedeljak, posle „večitog derbija“ koji je na programu u nedelju, a da se promocija obavi u utorak, iz KK Partizan su odlučili da ranije otvore karte pa su preko medija koji je u pulu njihovih sponzora „nezvanično“ ipak najavili da će na to mesto doći Zoran Savić.

Proslavljeni košarkaš, posle igračke karijere i agent (menadžer) ali i generalni menadžer u nekoliko evropskih klubova.

Uprava kluba očigledno započinje remont za narednu sezonu, jasno je da je ova takmičarski praktično završena, a tako zvučno ime bilo je neophodno da se donekle umiri javnost koja je željna objašnjenja zašto se klub tako kvalitativno srozao u poslednjih godinu dana.

Pregovori su vođeni i sa Dejanom Bodirogom, ta priča je otvorena još pre ostavke Nikole Lončara, ali je očigledno da je negde zabagovalo, nije baš najjasnije da li se istovremeno razgovaralo i sa Savićem, ili je on bio naredna opcija, ali to više nije ni važno u odnosu na strategiju izlaska iz provalije koja će valjda na promociji Savića biti obnarodovana.

Njegova igračka karijera bila je blistava.

Sa reprezentacijom je osvojio svetsko zlato (1990), tri evropska zlata (1991, 1995, 1997) i olimpijsko srebro (1996).

Osvojio je tri Evrolige (1990, 1991, 1998), bio MVP Fajnal fora Evrolige 1998. sa Virtusom je uzeo Kup Koraća 1994. godine, osvajao je špansku, italijansku, jugoslovensku i grčku ligu i kupove u svim zemljama.

Kao menadžer (agent) zastupao je Rođera Grimaua, Milana Mačvana, Dejana Todorovića, Zorana Nikolića, Filipa Petruševa…

Od trenera, Ćavija Paskvala i Vlada Šćepanovića.u Fortitudu iz Bolonje koji je tada (2004) igrao finale Evrolige sa Makabijem, a nakon toga od 2005. do 2008. generalni menadžer Barselone.

Njegovo znanje i iskustvo u skautingu, ali i poznavanje tržišta igrača, dovoljno ga kvalifikuje za novi posao, ali predstoji da se vidi kakva će biti kadrovska strategija kluba i sa kakvim će budžetom raspolagati.

Savić je u nekim intervjuima poslednjih godina otvoreno kritikovao srpske klubove, pre svega Zvezdu i Partizan da oslanjanjem na pretežno „polovne“ strance uludo bacaju novac a to im ne donosi ni rezultate, ni kasnije prihode.

Još nije poznato da li će se crno-beli osloniti na domaće igrače kao osnovu tima, a da će se ići na maksimalno dva stranca koji „prave“ razliku, što je u pomenutim intervjuima i bila Savićeva sugestija.

Neizvesno je i ima li ih dovoljno dobrih i platežno dostupnih na tržištu za takav projekat, teško da je KK Partizan sada u položaju da „žrtvuje“ još neku sezonu u čekanju da neki mladi igrači stasaju, dajući im priliku da budu nosioci igre.

O tome ćemo valjda čuti objašnjenja od Savića i predsednika kluba Ostoje Mijailovića, pred novi pokušaj restarta u martu, nakon poslednjeg koji se završio rezultatski katastrofalno, sa više poraza nego pobeda u svim takmičenjima zajedno.

Posle kovid prekida se očigledno nisu snašli, sada ponovo imaju priliku da u naredna tri-četiri meseca pripreme prekretnicu, iako je sad polazna tačka još niže, a vansportske okolnosti nisu ništa bolje i podjednako je neizvesno kako će u tom smislu izgledati naredna sezona.

Prvo pitanje izbor trenera

U bilo kakvoj strategiji za narednu sezonu neophodno je prvo rešiti pitanje trenera, bilo kakvo pakovanje ekipe bez nekog ko će je pripremati i voditi, pokazalo se bezbroj puta, ćorava su posla. I tu će biti neophodno usvojiti princip da li se ide na dugotrajnije rešenje s tim da najpre treba da se poklope vizije kluba i trenera, i da to bude prva „kvalifikaciona“ runda. Partizan je ove sezone baš tu najviše zalutao, a problemi sa štetnim ugovorima (polu)igrača i lutanje sa pojačanjima, samo su bili jagoda na torti. Dejan Milojević i Vlada Jovanović kao opcije su bili realniji ove sezone, ali u košarkaškom „biznisu“ nije nemoguće da se oni ponovo otvore kao opcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari