Rezultat za nadu i strepnju 1Foto: EPA-EFE/ PETER KLAUNZER

Da je neko Crvenoj zvezdi ponudio pre meča nerešen rezultat u Švajcarskoj protiv Jang Bojsa (2:2) u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, verovatno bi ga prihvatili i igrači, i trener, i navijači.

Međutim, apetiti navijača crveno-belih značajno su porasli kada je Garsija početkom drugog poluvremena doneo Zvezdi preokret i prednost od jednog gola (2:1), pa se sada na nerešen rezultat gleda kao na ispuštenu pobedu.

Trener Zvezde Vladan Milojević konstatovao je posle meča da nije nezadovoljan krajnjim ishodom.

– Da li je rezultat realan ili nije, ne možemo da pričamo jer ćemo možda biti subjektivni. Moglo je da prevali na obe strane. Kakav god rezultat da je bio u prvom meču, znali smo da će se sve rešavati na „Marakani“. Mi ćemo u Beogradu igrati kao da je 0:0. Ta jedna utakmica je kao finale za nas – rekao je Milojević.

Strateg crveno-belih nije analizirao situaciju koja prethodila penalu iz kojeg je Jang Bojs izjednačio na 2:2, a u kojoj je napad domaćih prošao po levoj strani pored dva leva beka na terenu (Rodić – Žander), te je napadač Boaći vijao Ngamelua u svom kaznenom prostoru ne bi li sprečio gol. Milojević je naglasio da je švajcarska ekipa bila u prednosti zbog toga što joj je ovo prvi evropski meč ove sezone.

– Znali smo da ćemo da budemo pod pritiskom. Delom i zbog podloge na terenu koje je jako brza i nezgodna. To se videlo u par sitnica gde su neke stvari izgledale drugačije. Jednu stvar moram da kažem, a koja je jako bitna. Igramo od prvog kola, imamo dvojicu igrača koji nisu igrali zbog kartona, trojicu kojima su pretili za revanš. Protivnik igra prvu utakmicu i nema kartone. A mi smo morali da čuvamo dvojicu igrača koji su nam jako bitni da imamo više varijanti u igri. Moglo je na kraju da prevagne na stranu Jang Bojsa, ali i na našu. Pitanje je koliko možemo da budemo objektivni… Ono što je bilo bitno je da odigramo dobro, uradimo sve što je do nas. Neka breme pritiska padne na mene – dodao je Milojević.

Strelac prvog gola za Zvezdu Miloš Degenek upozorio je da nerešeni rezultat iz Berna nije garancija da će revanš u Beogradu biti lakši.

– Teška utakmica, mnogo kvalitetna sa obe strane. Ima dosta pozitivnih stvari, kao i onih koje možemo da naučimo o njihovoj igri za revanš. Drago mi je zbog gola, ali tek je poluvreme, ništa nije gotovo. U Beogradu će da gori i bože zdravlja da uđemo u Ligu šampiona – istakao je Degenek.

On je naglasio i da ne treba žaliti zbog penala koji je napravio Boaći, odnosno da je holandski sudija Mikeli korektno odradio svoj posao.

– Igrao sam šest meseci u Arabiji sa VAR-om. Da je nama svirao rekli bismo da je super, ali pošto nije onda će neki reći da ne valja. Sve je to deo modernog fudbala – rekao je Degenek i dodao da mu je sudija oprostio žuti karton zbog odlaska na tribine prilikom proslave gola.

Za razliku od defanzivca crveno-belih, golman Milan Borjan ubeđen je da je penal za Jang Bojs nepravedno dosuđen uprkos tome što se sudija oslonio i na video tehnologiju.

– Fenomenalno. odigrali smo tešku i baš dobru utakmicu. Penal nije bio, ali sudijska odluka je takva. Glave gore i pred našim navijačima da obezbedimo Ligu šampiona i obradujemo sve zvezdaše. Verujem u saigrače, uradićemo dobru analizu i izaći spremni – poručio je Borjan.

Trener Jang Bojsa Gerardo Seoan konstatovao je posle meča da je njegova ekipa prikazala bolju igru od onoga što je odslikano u krajnjem rezultatu.

– Dobra igra, loš rezultat. Nemam šta da zamerim mojim igračima, borili su se i bili nadomak pobede. Rezultat nije idealan, ali i nije pokazao stanje na terenu. Fudbal je takav, moramo da zaboravimo ono što je bilo u Bernu i da u Beogradu pokušamo da pobedimo – zaključi je Seoan.

Jang Bojs je u Bernu pokazao da je ekipa koja očas posla može da postigne dva gola. Trener Zvezde Vladan Milojević sigurno će imati veliku dilemu da li da na „Rajku Mitiću“ u utorak napadne švajcarsku ekipu ili da se zatvori i čeka njihovu grešku iz kontra napada. Obe varijante su uslovno rečeno mač sa sve oštrice, a prilike za ispravljanje greški više neće biti. Prednost Zvezde je što će u revanšu moći da računa na Milunovića i Jovančića koji su očistili kartone, kao i najverovatnije na oporavljenog Bena. Pavkov se još uvek nije oporavio od povrede i verovatno će propustiti i revanš sa Jang Bojsom.

Ben odlazi posle revanša

El Fardu Ben će prema još uvek nezvaničnim informacijama odmah posle revanša sa Jang Bojsom napustiti Crvenu zvezdu i preći u klub iz Saudijske Arabije. Zvezda će za obeštećenje navodno inkasirati 2,2 miliona evra, a Ben će sa novim klubom potpisati trogodišnji ugovor.

Lažne karte, palice i pirotehnika

Švajcarska policija je saopštila da je prilikom granične kontrole autobusa sa navijačima Crvene zvezde pronašla palice, pirotehnička sredstva i falsifikovane karte za utakmicu sa Jang Bojsom. Policija je navela da je intervenisala više puta u Bernu zbog napada „delija“ na lokalne navijače. U saopštenju se navodi i da je jedan policajac bio primoran da ispali tri metka u vazduh kako bi spasao osobu koju je napalo oko 300 pristalica Zvezde. Neredi su se nastavili i po završetku utakmice, a više privedenih osoba pušteno je posle saslušanja, dok su zadržani samo osumnjičeni za nošenje oružja i oni sa falsifikovanim ulaznicama. Crvena zvezda je saopštila da je portparolka kluba Tatjana Šajković pogođena na stadionu plastičnom flašom od strane navijača Jang Bojsa, kao i da je taj incident prijavljen UEFA.

Rezultati plej-ofa

LASK – Klub Briž 0:1

APOEL – Ajaks 0:0

Kluž – Slavija Prag 0:1

Olimpijakos – Krasnodar 4:0

Jang Bojs – C. zvezda 2:2

Dinamo Z. – Rozenborg 2:0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari