Sa "dužnikom" za polufinale 1Foto: EPA-EFE/ JASON SZENES

Novak Đoković je samo jednom, pre četiri godine, osvojio Otvoreno prvenstvo Francuske u tenisu, ali se pre dva dana izjednačio sa „kraljem“ pariske šljake Špancem Rafaelom Nadalom u broju izborenih četvrtfinala, jer je eliminacijom Rusa Karena Hačanova 14. put u karijeri došao tako blizu titule sa grend slema u „gradu svetlosti“.

A, da bi joj se još više primakao ove jeseni potrebno je da danas bude bolji od Pabla Karenja Buste, jedinog – ni krivog ni dužnog pobednika – u duelima sa prvim reketom sveta od početka sezone 2020, pošto je vlasnik 17 GS trofeja, zbog nenamernog ali nedozvoljenog udaranja lopticom linijskog sudije, odlukom supervizora izgubio taj meč osmine finala US opena i izbačen sa turnira kategorije 2.000 u Njujorku.

Nikada nećemo saznati kako bi se dalje razvijao taj okršaj 33-godišnjeg Srbina i četiri leta mlađeg Španca, posle vođstva momka iz Hihona od 6:5 u prvom setu, ali statistika kaže da Đoković ume sa Bustom.

Tri puta su im se ukrštali putevi i svaki put je naš as nastavljao dalje. Prvo Novakovo slavlje protiv dvostrukog učesnika polufinala US opena (2017, 2020) desilo se u osmini finala mastersa u Monte Karlu 2014. godine – 2:0 (6:0, 6:1). I sledeći susret se desio na istoj adresi i u identičnoj rundi, s tim što je Đoković te 2017-e izgubio jedan set – 2:1 (6:2, 4:6, 6:4).

Posle toga, a pre pomenutog US opena, naleteli su jedan na drugog još na turniru kategorije 1.000 (bodova) u Sinsinatiju 2019, kada je jedan od najboljih tenisera sveta svih vremena otišao u četvrtfinale u dva seta – 6:3, 6:4.

Što sve zajedno podrazumeva ulogu velikog favorita prvoplasiranog na ATP listi u novom sučeljavanju sa trenutno 18. u poretku muškog singla, ali ne znači da Novak ima pravo na opuštanje.

I sam je svestan koliko mora biti na visokom nivou da bi ostao (na terenu) nesavladan protiv čoveka s četiri ATP titule u karijeri i dva meča četvrtog kola kao najvišim dometom na Australijen openu.

– Nekada mi se dešavalo da izgubim fokus, ali igrao sam protiv iskusnog igrača. On je to iskoristio u trećem setu kada je vratio brejk i imao dve lopte za oduzimanje mog servisa… Bilo je frustrirajuće ono što se dešavalo u ključnim momentima. Međutim, moje noge su solidno sve izdržale, moram da budem zadovoljan – bio je samokritičan Đoković posle pobede nad Hačanovim, iako je do nje došao bez izgubljenog seta, zadržavši maksimalni set-količnik od starta tekućeg Rolan Garosa.

Ako danas ispuni svoja i očekivanja teniske javnosti, sledeći put će na teren „Filip Šatrije“ izaći da bi se odmerio sa jednim od predstavnika novog teniskog talasa – Rusom Andrejom Rubljovim ili Grkom Stefanosom Cicipasem.

Karenjo Busta: Pokušaću da pobedim

Izveštači iz Pariza nisu propustili da traže Pablu Karenju Busti da se osvrne na njujoršku diskvalifikaciju njegovog sledećeg pariskog protivnika.

– Mislim da je to bio peh, znam da nije želeo to da uradi. Ponekad ne možemo da kontrolišemo naše emocije, desi se greška… ali ponekad je bolje zaboraviti ono što se desilo i pokušati nastaviti dalje. Mislim da je Novak sjajan igrač i sjajna osoba – prokomentarisao je Španac čuvenu situaciju iz njihovog meča na US openu.

Današnji duel ima samo sportsku dimenziju, kako i treba.

– Još jedan meč protiv svetskog broja jedan. Osvojio je Rim pre dve nedelje, dobija mečeve ovde u Parizu… Biće to zaista težak susret. Pretpostavljam da je spreman za borbu, ali i ja sam. Pokušaću da dam sve od sebe kako bih pobedio – zaključio je Karenjo Busta.

Zverev negativan, organizatori „obavešteni“

– Dobio sam rezultate danas, negativan sam – požurio je juče da se pohvali Aleksandar Zverev i tako otkloni opšti strah da je izgubljeni meč osmine finala sa Janikom Sinerom odigrao zaražen korona virusom i preneo ga na ko zna koga.

Jednako zanimljiva i važna je njegova tvrdnja „znali su“, izrečena na račun organizatore Rolan Garosa, jer su isti dan ranije tvrdili da Nemac nije turnirskom lekaru prijavio probleme sa disanjem i temperaturu od 38 stepeni, na šta je bio obavezan protokolom takmičenja. Šta više, eliminisani Zverev kaže da je od čoveka zaduženog za zdravstveni nadzor takmičara dobio lekove za prehladu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari