Sahranjen šahista Bora Ivkov 1Foto: FoNet

U Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju danas je sahranjen jugoslovenski šahovski velemajstor Borislav Bora Ivkov.

Ivkov je rođen u Beogradu 12. novembra 1933. godine, a šah je počeo da igra sa 10 godina.

Prvi omladinski šampion sveta postao je 1951. godine u Birmingemu, a 2006. godine je u Davosu osvojio titulu prvaka Evrope u konkurenciji veterana.

Ivkov je titulu šahovskog majstora osvojio sa 16 godina, dok je velemajstor postao 1955. godine, u 22. godini.

Osvojio je 10 olimpijskih medalja, šest srebrnih i četiri bronzane, pet medalja sa svetskih i evropskih prvenstava, tri puta je bio šampion Jugoslavije, a bio je pobednik i brojnih velemajstorskih turnira.

Član reprezentacije Jugoslavije bio je 30 godina. Nastupao je najduže za Šahovski klub Crvena zvezda, ali i za ŠK Partizan, ŠK Radnički i BŠK Gambit.

Pored uspeha kao igrač, bio je veoma uspešan i kao selektor muške i ženske reprezentacije Jugoslavije. Sa muškim timom je 1989. godine osvojio srebrne medalje i na svetskom i na evropskom prvenstvu, dok je sa damama 1999. godine stigao do titule vicešampiona starog kontinenta.

Ivkov je bio veoma zapaženi autor šahovskih knjiga koje su prevođene na više svetskih jezika i prodavane i u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari