Šahtjor traži od FIFE 50 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/EUGENE UWIMANA

Nakon napada Rusije na Ukrajinu krajem februara ove godine, tamošnji fudbalski šampionat je završen znatno ranije nego što je to iko mogao da očekuje.

U prvim danima razaranja, na udaru ruske vojske našle su se regije Lugansk i Donjeck, na samom istoku Ukrajine.

Stanovništvno je počelo da beži, odlazeći u susedne zemlje gde je mirno i sigurno, a najviše izbeglica prihvatile su Poljska i Rumunija.

Kako su se strah i panika širili zemljom, tako su i sportisti počeli masovno da beže, pogotovo oni inostrani.

Iako Fudbalski klub Šahtjor iz Donjecka godinama nije igrao u regiji odakle je zbog bezbedonosnih razloga, veliki broj igrača ovog kluba je napustilo zemlju.

Onda se postavilo pitanje šta se dešava sa njihovim važećim ugovorima sa ukrajinskim klubom, a FIFA je odlučila da u takvoj situaciji oni postanu slobodni igrači.

Mnogi od njih su to iskoristili, pa su već na početku letnjeg prelaznog roka promenili klubove bez obeštećenja, kao slobodni igrači.

Kada je Šahtjor video šta se dešava, podneo je tužbu Sudu za sportsku arbitražu u Lozani, a sada traži 50 miliona evra na ime pretrpljene štete od FIFE.

Naime, čak 14 inostranih fudbalera je nastupalo za Šahtjor pre specijalne operacije Rusije, a ekipa iz Donjecka procenjuje da je toliko para izgubila zbog odluke FIFA da stranim fudbalerima u Ukrajini zbog ratnog stanja dozvoli da jednostrano raskinu ugovore i napuste svoje klubove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari