Salcburg pravi test za odbranu crveno-belih 1Foto: FK Crvena zvezda

Crvena zvezda je trijumfom u Trnavi protiv Spartaka (2:1) u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona pokazala da će i protiv ekipe koja se disciplinovano brani umeti da nekako iščupa pobedu.

Međutim, meč u Slovačkoj pokazao je i slabosti ovog tima crveno-belih, a to je da u fazi odbrane mora još mnogo toga da se popravi.

Euforija zbog samo dva primljena gola u šest evropskih mečeva lako može nestati već sledećeg utorka kada na prazan stadion „Rajko Mitić“ dođe austrijski Salcburg, koji se poput Spartaka, Suduve i Spartaksa sigurno neće braniti svih 90 minuta. Način na koji je Zvezda primila u Beogradu i Trnavi golove od Spartaka ukazuje na to da kompletna odbrana crveno-belih može biti izbačena iz koloseka samo jednim potezom. U Trnavi je osim gola bilo nekoliko takvih situacija, ali Spartak srećom nije bio tim koji to ume da realizuje.

Trener Zvezde Vladan Milojević izjavio je da je srećan što je „Zvezdu vratio među velikane“, misleći na drugo uzastopno učešće u fazi po grupama nekog od evropskih takmičenja. Međutim, strateg crveno-belih svestan je i da ga još uvek čeka ozbiljan posao pošto će protiv Salcburga morati da se odigra mnogo bolje.

– Nisam bio zadovoljan našim nastupom u Beogradu, ali smo ih sada dobro izanalizirali i iskoristili neke stvari. Zvezda je velika i mora da bude među velikanima. Sada smo bliže našem cilju. Salcburg je favorit, ali igraju se dve utakmice i videćemo šta će biti. Igraćemo muški i spremićemo se za tim koji igra disciplinovano, slično kao Spartak – rekao je Milojević.

Strelac odlučujućeg gola u Trnavi Nemanja Radonjić priznao je da ni sam nije očekivao da će njegov šut završiti u mreži.

– Mislim da je bila jedna teška utakmica sa puno duela. Presudilo je što smo odmah postigli gol nakon njihovog pogotka. Kad sam u produžetku šutnuo nisam ni video da lopta ide u gol. Mislio sam da će pogoditi prečku, ali na svu sreću ušla je. Ovaj i onaj gol u derbiju su mi najvažniji golovi u karijeri – rekao je Radonjić i naglasio da je meč igrao uprkos povredi noge, a da je u 70. minutu čak razmišljao da traži izmenu.

Strelac prvog gola za Zvezdu u Slovačkoj Ben el Fardu tvrdi da crveno-beli protiv Salcburga moraju da pokažu više timske igre.

– Očekuje nas odličan protivnik, Salcburg je prošle godine daleko dogurao u Ligi Evrope. Znamo šta treba da uradimo i znamo da možemo to. Posle utakmice u Trnavi još više sam uveren u prolazak dalje. Borili smo se svi zajedno. Zajedništvo će nas dovesti do pobede. Borbeni duh i želja za pobedom uvek su prisutni kod nas. Protiv Salcburga moramo da igramo kao tim. Sada moramo da nastavimo sa istim pristupom i ostalim utakmicama koje nas u budućnosti očekuju – zaključio je Ben.

Zvezda će protiv Salcburga na praznom „Rajku Mitiću“ igrati u utorak, a revanš u Austriji na programu je osam dana kasnije.

Prazan stadion košta pola miliona evra

Crvena zvezda je za dosadašnje rezultate u Evropi ove sezone od premija UEFA zaradila 1,1 miliona evra. U slučaju prolaska u Ligu šampiona crveno-beli će biti bogatiji za još otprilike 15 miliona evra. Ukoliko izgubi od Salcburga, Zvezda će za prolaz u Ligu Evrope dobiti utešnih pet miliona evra. Zvezda će zbog kazne UEFA naredne dve utakmice igrati bez publike. Ukoliko se uzme da je prosečna cena karte oko šest evra lako se izračuna da jedan prazan „Rajko Mitić“ znači za oko 240.000 evra manje novca u klupskoj kasi, odnosno blizu pola miliona za dva meča.

Salcburg i balkanski sindrom

Petostruki prvak Austrije Salcburg još uvek nije osetio „ukus“ Lige šampiona. Prethodne dve godine fatalni u kvalifikacijama bili su klubovi sa Balkana – Rijeka i Dinamo Zagreb. Salcburg je prošle sezone stigao do polufinala Lige Evrope gde je posle produžetaka ispao od Olimpik Marselja. Austrijanci su prethodno eliminisali velikane poput Lacija i Borusije Dortmund. Najveće pojačanje ove godine im je Zlatko Junuzović iz Verdera, koji je kod trenera Marka Rosea zadužen za izvođenje svih prekida. Najslabija karika im je trenutno pozicija desnog beka gde Rose zbog tri povređena igrača prinudno stavlja Darka Todorovića koji je ovog leta stigao iz tuzlanske Slobode.

Odložen meč protiv Napretka

Utakmica petog kola Superlige između Napretka i Crvene zvezde, zakazana za petak, odložena je na zahtev šampiona Srbije zbog pripreme za meč sa Salcburgom. Kruševački klub pristao je na odlaganje, a Zajednica superligaša naknadno će odrediti novi termin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari