Samo na golu nema gužve 1Starsport Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)

Crvena zvezda je jesenas imala nikad duži roster, a po velikom broju igrača koji ravnopravno konkurišu za prvi tim neće kuburiti ni na proleće, iako će u ovom delu sezone odigrati duplo manje utakmica (17 u prvenstvu, plus još nekoliko utakmica u Kupu Srbije ukoliko prođu dalje od četvrtfinala).

Crveno-beli su zbog obaveza u kvalifikacijama i takmičenju po grupama Lige šampiona jesenas odigrali više od 30 utakmica, a sada se otvara pitanje ne samo prednosti, već i mana toga što će trener Vladan Milojević na raspolaganju imati više od 30 igrača. Iako je nesumnjivo dobro kada za svaku poziciju u timu postoji nekoliko rešenja, s druge strane može biti mač sa dve oštrice ukoliko kvalitetan igrač ne igra redovno i ispadne iz forme. Ne treba posebno napominjati da će šampion Srbije na proleće igrati protiv neuporedivo slabijih rivala u odnosu na jesenje duele sa Napolijem, Liverpulom i Pari Sen Žermenom.

Jedini igrač koji u crveno-belima ne mora da strepi za svoju poziciju u prvom timu je golman Milan Borjan. Odbranama u Evropi ove i prošle sezone zacementirao je svoje mesto i napravio sebi čak i dugačak kredit ukoliko mu se kojim slučajem desi (po)neki kiks. Za četiri igrača odbrambene linije konkurisaće čak osmorica fudbalera. Dolaskom Milana Gajića na poziciju desnog beka mesto u prvom timu nije više zagarantovano ni do sada neprikosnovenom Filipu Stojkoviću. Srđanu Babiću se na poziciji štopera nije otvorio siguran prostor u najjačoj postavi čak ni odlaskom Miloša Degeneka, pošto je u Nemanji Milunoviću ponovo dobio žestoku konkurenciju. Igrači poput Stefana Hajdina i Marka Gobeljića ponovo će morati da šansu čekaju iz drugog plana, mada se drugopomenuti u finišu jeseni sve ozbiljnije nametao.

Najjača konkurencija ponovo će biti u sredini terena, a dolazak Mirka Ivanića nametnuće treneru Vladanu Milojeviću dodatnu „glavobolju“. Dok se skoro godinu dana Zvezda mučila u potrazi za novim Kangom, odnosno plejmejkerom koji bi u stilu prave desetke kreirao igru, sada Milojević na raspolaganju ima (pre)više igrača za tu poziciju. Na meču protiv Liverpula Marko Marin je silom prilika prekomandovan sa krila u sredinu, što se ispostavilo kao pun pogodak. Dolazak Ivanića mogao bi da vrati Marina pokraj leve ili desne aut linije, ali se ni time nikako ne bi smanjila jaka konkurencija blizu centra. Lorenco Ebisilio takođe je ušao u formu i počeo da pokazuje zašto je doveden na stadion „Rajko Mitić“, a i Dušan Jovančić je u potpunosti pokazao da je i kao istureni vezni igrač podjednako koristan kao i defanzivni vezista. Na krilnim pozicijama takođe će se voditi velika borba između Veljka Simića, Erika Jirke, Alekse Vukanovića (može da igra i u sredini). Na ovom mestu u timu jedini je zacementiran El Fardu Ben koji je verovatno i najbolji igrač Zvezde u proteklih pola godine.

Imalo je Milojević probleme jesenas da pronađe pravo rešenje u napadu, pošto se Ričmond Boaći povredio odmah po dolasku iz Kine, a Nikola Stojiljković šest meseci nije uspeo da uđe u formu. Milan Pavkov se kao iznuđeno rešenje nametnuo u dva navrata, protiv Salcburga i Liverpula. Sada nema dileme da će Boaći biti špic broj jedan, a da će Pavkov uz talentovanog Dejana Joveljića čekati šansu sa klupe.

Šta će biti sa Kafuom?

Pozajmica Džonatana Kafua iz Bordoa nesumnjivo je najveći promašaj uprave Crvene zvezde. Brazilski fudbaler nije uspeo da se tokom jeseni nametne, a kako stvari stoje trener Vladan Milojević ni u nastavku sezone neće računati na njega. Crveno-beli su tokom zimskog prelaznog roka pokušali da raskinu pozajmicu, ali francuski klub zbog visoke plate Brazilca ne želi ni da čuje o tome.

Rezultati na pripremama

  1. zvezda – Akritas 8:1
  2. zvezda – Vakir Nordhauzen 2:0
  3. zvezda – Austrija Beč 3:0
  4. zvezda – Ludogorec 3:1
  5. zvezda – Rabotnički 2:1
  6. zvezda – Maribor večeras

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari