Samo šest viza za elitu 1Foto: Logo

Evropska fudbalska unija (UEFA) potvrdila je da se od sledeće sezone menja obrazac u preliminarnim rundama Lige šampiona i Lige Evrope, koji sužava pristup eliti, ali i daje više prostora za popravni i nastavak u drugom po snazi takmičenju.

Liga šampiona će u sledeće četiri godine imati čak 26 direktnih učesnika (po četiri iz Španije, Nemačke, Engleske i Italije, dva iz Rusije i Francuske, a po jedan iz Portugalije, Ukrajine, Belgije, Turske, Češke i Švajcarske) uz osvajače Lige Evrope i Lige šampiona, a samo šest mesta biće izboreno u kvalifikacijama. umesto dosadašnjih deset. Četiri će pripasti pobednicima plej-ofa u „Stazi šampiona“, a dva najboljima u “ Ligaškoj stazi“. Uvodi se preliminarna runda u kojoj će četiri tima igrati po turnirskom sistemu, a tri kola kvalifikacija plus plej-of ostaju i ubuduće. Dobra novost i za naše klubove je što se svim ekipama koje ispadnu od prvog do trećeg kola kvalifikacija za LŠ, omogućuje da nastave takmičenje u sledećem kolu kvalifikacija za LE.

Ove promene znače da će srpski šampion imati jako težak put do elite, kroz četiri kvalifikaciona kola, ali će imati mogućnost da u slučaju eliminacije u bilo kojoj rundi – nastavi takmičenje u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

U grupnu fazu Lige Evrope direktno ide 17 timova, a novost je da će, kao i Liga šampiona, i ona u kvalifikacijama imati „stazu šampiona“ (u kojoj su i timovi eliminisani iz Lige šampiona) i „ligašku stazu“. Za prvu će u Ligi Evrope biće osam mesta, a za drugu 13. „Staza šampiona“ imaće kraći put do cilja, imaće samo dve kvalifikacione runde i plej-of, dok će „ligaši“ imati kolo više.

Srbija će imati četiri predstavnika u kvalifikacijama, prvak ide u kvalifikacije za Ligu šampiona, a tri kluba u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Kvalifikacije za Ligu šampiona počinju 26. juna utakmicama u preliminarnoj rundi, a za Ligu Evrope dva dana kasnije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari