Samouvereni, ali oprezni 1Foto: OSS

Četvrtog dana 19. Svetskog prvenstva za odbojkaše, u Italiji i Bugarskoj, borbi za planetarnu titulu priključiće se i reprezentacija Srbije, trećeplasirani tim prošlog šampionata Evrope i jedan od nikada brojnijih kandidata za zlatnu medalju.

I to duelom sa jednako jakom i ambicioznom ekipom Sjedinjenih Američkih Država, iza čega dolaze ništa manje bitni okršaji sa Kamerunom, Tunisom, Australijom i Rusijom, u prvoj fazi reorganizovanog takmičenja, gde se nijedan bod nijednog od startnih 24 učesnika ne „baca“, kao što je do sada bio slučaj.

– Iza nas je Svetska liga, a ispred još teže i bitnije takmičenje. Ne pamtim jače prvenstvo od ovog za šest godina, koliko sam u reprezentaciji. Starim favoritima za najviši plasman pridružile su se neke nove, u međuvremenu, uznapredovale ekipe, pa imamo bukvalno 10 kandidata za medalje. I Srbiju među njima. Jasno nam je šta nacija očekuje od ove ekipe, a njoj bi trebalo da je jasno da su naša motivacija i ambicija takođe veliki. Nadam se da ćemo naći načina da iznesemo pritisak koji nas i inače prati, izbeći opterećivanje famom oko prenošenja bodova tokom faza šampionata i uz neophodnu pozitivnu energiju i malo sportske sreće napraviti ono zbog čega smo došli ovde – poručuje srpski tehničar Nikola Jovović iz Barija, gde će „orlovi“ večeras odmeriti snage sa „jenkijima“.

Ni primač Uroš Kovačević ne beži od činjenice da se naš tim visoko kotira među silnim pretendentima na trofej, trenutno u vlasništvu Poljske.

– Kao bronzani tim sa poslednjeg prvenstva Evrope potrudićemo se da što dalje doguramo na ovom takmičenju. Svesni svog kvaliteta, ali i snage ostalih ekipa. Nadamo se medalji, što da ne i zlatnoj, ali idemo utakmicu po utakmicu.

Standardni bloker Marko Podraščanin ima identičnu percepciju i iste planove. Uz posebnu „konekciju“ s mestom prvih bitaka Srbije za bodove na ovom SP.

– (Aleksandar) Atanasijević i ja smo ovog februara u Bariju osvojili Kup Italije sa Peruđom, pa se nadam da će se isti grad i hala posrećiti i našoj reprezentaciji. Svi mi igrači iz italijanske lige ovde se osećamo kao kod kuće, pa neka nam to bude plus na još jednom takmičenju u zemlji odbojke. Jedno je sigurno, a to je da smo maksimalno motivisani i, rekao bih, vrlo spremni za ono što nas očekuje.

Nerešeno u medaljama

Reprezentacije Srbije i SAD imaju (po) dve medalje sa prethodnih 18 SP. Naš rival je osvojio šampionat iz 1986. godine, a bio treći 1994, dok su „orlovi“ najpre pod okriljem SR Jugoslavije, čiji je naša država pravni naslednik, uzeli srebro 1998, a potom, odvojeni od Crne Gore, završili na trećem mestu 2010. godine.

Svaki bod važan

Takmičenje počinju 24 selekcije podeljene u četiri grupe, a posle šest kola dalje idu po četiri najuspešnije iz svake skupine i to tako što će u novoformirane grupe preneti bodove i osvojene protiv eliminisanih ekipa. U sledećoj fazi reprezentacije će ponovo biti razvrstane u četiri grupe, a opet će se nadmetati po jednokružnom sistemu, tj. svako sa svakim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari