Tadića navijači sele u rezerve, Vlahović i Kostić trpe kritike: Da li je rano da brinemo za formu "Orlova" uoči Mundijala? 1Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Fudbalski reprezentativci Srbije u različitoj formi u susret Svetskom prvenstvu, krajem godine u Kataru.

Između četiri kola Lige nacija u junu i predstojećih duela sa Švedskom i Norveškom, ovog meseca u istom takmičenju, selektor Dragan Stojković pomno je (is)pratio nastupe svih potencijalnih putnika na Mundijal 2022. Često se na licu mesta uveravajući šta je to dobro, a šta slabije u igri momaka na čijim plećima su iznete bitke za planetarno takmičenje.

Manje upućeni mogu da se posluže zvaničnom statistikom, mada brojevi često mogu da prevare, na ovu ili onu stranu, a mi vam donosimo trenutni presek u brojkama dosadašnjih ovosezonskih nastupa bitnijih karika u lancu uspeha u osvojenoj kvalifikacionioj grupi sa moćnim Portugalom, čija je selekcija, krivicom Piksijevih pulena, morala kroz baraž do prvog SP u zimsko doba.

Pavlović oživljava karijeru

Da, zbog suspenzije, nije izostao poziv Predragu Rajkoviću golman Majorke bi najverovatnije čuvao mrežu Srbije makar u jednom od duela sa rivalima sa severa Evrope. Ovako će standardnu jedinicu člana LA lige izvesno odmeniti Vanja Milinković Savić, jer je bio starter na svih 7 mečeva tekuće Serije A i, uprkos rezultatima njegovog Torina, uglavnom dobijao pozitivne komentare za pokazano. Za razliku od njega, Marko Dmitrović još čeka na pravu šansu među stativama Sevilje.

Štoper Nikola Milenković skupio je 4 meča u aktuelnom prvenstvu Italije, a navijači Viole nadaju se da će uskoro ponovo biti neprikosnoveni komandant odbrane tima iz Firence, tačnije čim se izbori sa povredom zbog koje ga nećemo gledati u predstojećih 180 minuta Srbije. Tu su zato Strahinja Pavlović, sa 6 nastupa (u 9 kola) i jednim datim golom u dresu Salcburga, gde za sada uspešno oživljava karijeru nakon lutanja po pozajmicama, na koje ga je slao Monako.

Od centralnih defanzivaca jače minutaže u nacionalnim timu, klupskim statusom, mogu da se pohvale Miloš Veljković iz Verdera (počeo svih 7 utakimica Bundeslige, na jednoj bio strelac) i Stefan Mitrović iz Hetafea (5 nastupa u 6 kola, od toga 4  puta u startnih 11). Prate ih debitant Srđan Babić iz Almerije (6/6) i već testirani Strahinja Eraković, kao neizostavan član zadnje linije Crvene zvezde.

Sergej dobija hvalospeve

Klupski kolega drugog po redu, vezista Nemanja Maksimović uživa još veće poverenje trenera (6/6). Sregej Milinković Savić, pak, ima sada već kultni status među navijačima Lacija. Hvalospevi za partiju u poslednjem meču Serije A samo se uklapaju u opštu sliku u znanju i mogućnostima najboljeg igrača sredine terena na Apeninima, sa 7/7 odigranih utakmica, 5 asistencija i 1 postignutim pogotkom. U takvu sliku o našim veznjacima uklapa se i Darko Lazović (7/7), bez obzira na položaj njegove Verone u SEA.

Novajlija u najvišem rangu takmičenja italijanskog fudbala, Filip Kostić, redovno dobija šansu da demonstrira ono što mu je donelo zvanje najkorisnijeg pojedinca poslednjeg izdanja Lige Evrope (7/7), međutim kao da mu je potrebno još vremena da nastavi tamo gde je stao u Ajntrahtu i izdigne se iznad timskog sivila Juventusa. Iako je već 2 puta asistirao strelcima Stare dame.

Ni Dušan Tadić nije zaboravio da namešta pogotke kolegama iz Ajaksa, naprotiv već je u 5 navrata potvrdio titulu kralja asistencija u Erediviziji, ali navijači Ajaksa, mediji i javnost očekuju da pruža još više i na ekipnom i na individualnom planu. Pojedinci idu čak toliko daleko da kapitena Kopljanika i srpske reprezentacije pozivaju da se posle 7 startnih rola u isto toliko krugova ERL sam skloni na klupu za rezerve.

Joviću prijao odlazak iz Reala

Jedan od dvojice najboljih srpskih centarfora, Dušan Vlahović, nalazi se pod još većim pritiskom. Od kako je za ogromne pare prešao iz Fiorentine u Juventus svaki njegov potez se secira na stine komade, a kompletna okolina očekuje da stalno teroriše golmane i nosi igru, ove sezone, posrnulog Juventusa. Ne zadovoljavajući se s 4 pogotka mladog špica na 6 mečeva (sve ih počeo). Njegov naslednik u Fiorentini, Luka Jović, odlično je krenuo posle razlaza sa madridskim Realom, ali je ostao na 1 golu u 6 mečeva.

Na drugoj strani, Aleksandar Mitrović, ostavlja bez daha ljubitelje fudbala u Engleskoj, a koliko je fudbalski sazreo i oseća se kao svoj na svome u Fulamu pokazuje i to što sa Harijem Kejnom (Totenhem) „čuva leđa“ Erlingu Halandu (Mančester siti)  na listi strelaca Premijer lige. Norvežanin je 11 puta „poentirao“, a dvojac pratilaca iskoristio 6 prilika, pri čemu je svih 7 puta bio prvi izbor svog šefa u špicu visoko kotiranog povratnika u najviši rang.

Sve ovo, naravno, može mnogo a ne mora ništa da znači kada su u pitanju igre u državnom dresu, jer imamo milion primera iz prošlosti kada reprezentativci nisu bili ni bleda kopija svojih vrhunskih izdanja tamo gde zarađuju za život. Ili su se na fascinantan način izdizali iznad trenutne klupske forme i briljirali na mečevima za svoju zemlju.

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari