Saša Đorđević posle titula dobija otkaze 1Foto: Starsport

U almanasima evropske košarke ostaće na stranicama posvećenim najboljim plejmejkerima na Starom kontinetu. Neupitan igrački status, uprkos brojnim vrhunskim rezultatima kraj aut linije, kao pokvaren svetionik, nikako da obasja i trenersku karijeru Aleksandra Saše Đorđevića.

Ni druga uzastopna titula u domaćim okvirima, osvojena u jednoj od četiri nakvalitetnije lige u Evropi, nije dovela do “glancanja” renomea srpskog stručnjaka, kojem su u Fenerbahčeu potpisali otkaz još pre mesec dana. Samo u dve poslednje sezone, što će biti jedinstven kuriozitet, Đorđević će ostati bez posla nakon osvojenih titula sa Virtusom i Fenerbahčeom.

Stoički je Đorđević trpeo brojne kritike sa kojima se susretao odmah po dolasku u Istanbul. Sale je prihvatio da preuzme tim u čijem selektovanju nije dovoljno učestvovao, u okolnostima kada je njegov prethodnik, Igor Kokoškov, zatražio da se vrati u NBA. Fenerbahče je do 13. pehara u domaćem prvenstvu stigao sa ubedljivih 3-1 u pobedama, u serijalu sa Efesom, poslednjim dvostrukim i aktuelnim šampionom u evroligaškim okvirima.

Teško je i zamisliti kako se nekadašnji selektor osećao kada je pre nekih mesec dana čelnik Fenerbahčea nehotice priznao da će klub u narednoj sezoni krenuti sa novim trenerom (najverovatnije Dimitris Itudis) i znatno manjim novčanim sredstvima. Osim besa i razočaranosti, Đorđeviću je sigurno proradio i onaj, kod njega prepoznatljiv inat iz igračkih dana. Povoljna okolnost je bila ta, da je napokon u poslednjih šest nedelja mogao da računa na gotovo sve igrače, što je bila privilegija koja ga je mimoilazila praktično od starta takmičarske godine.

Ne samo što nije mogao da ekipu podesi po sopstvenim trenerskim afinitetima, već se od oktobra meseca mučio sa koncipiranjem igre usled konstantnog odsustva nosilaca igre. Rezultati su, pogotovo u Evroligi, posledično trpeli, a ako se tome pridoda i niz mečeva izgubljenih na posed ili dva (ukupno šest) negde je i logično što Fener nije dobacio do plej-ofa. Po principu spojenih sudova, u decembru i januaru kovid se uselio u redove Fenera na način da je gotovo celu ekipu poslao na kućno lečenje, što je nemerljivo uticalo na formu igrača, po oporavku.

Podatak da nijedan igrač nije odigrao 34 utakmice u Evroligi, odnosno da je samo Polonara upisao 30 nastupa verodostojno ilustruje problematiku koja je morila Sašu Đorđevića.

Upitna je bila, ispostaviće se na kraju, i podrška uprave, s obzirom na to da su se prve informacije u vezi sa otkazom srpskom stručnjaku pojavile već krajem novembra meseca, neposredno pred gostovanje Fenera Žalgirisu. Pisano je tada da će Đorđević sigurno dobiti zahvalnicu ukoliko se poražen vrati iz Kaunasa. Ekipa je tada bila u seriji negativnih rezultata u evroligaškim okvirima (sedam poraza u devet mečeva), međutim do promena nije došlo, iako se Fenerbahče iz Litvanije vratio na neslavan način.

Neuspeh u Evroligi imao je i benefite u vidu više vremena za pripremu i konsolidaciju redova za izazove u šampionatu Turske. Iako su Polonara i Dešuan Pjer imali zdravstvenih problema, nukleus tima delovao je spremno i motivisano. Posebno nakon osvojene Evrolige od strane Efesa, inspiracije je bilo na pretek, naročito, u okolnostima kada je pulene Ergina Atamana čekalo iskušenje u vidu Galatasaraja, odmah po slavlju u Beogradu.

Nešto slično, Đorđević je doživeo prošle sezone na klupi Virtusa, možda, čak i za nijansu gore, s obzirom na to da je na jedan dan bio smenjen, pa vraćen na insistiranje igrača predvođenih Milošem Teodosićem. Uprkos tome što je za dve godine na klupi dvostrukog prvaka Evrope osvojio FIBA Ligu šampiona i Seriju A i time vratio titulu u Bolonju posle 20 godina, Luka Baraldi, generalni menadžer, zahvalio mu se, na kraju takmičarske 2020/21, otkazom.

Dve titule uz tri poraza

Iako je prošle sezone doživeo da bude smenjen na jedan dan, zbog neuspeha Virtusa u Evrokupu, Aleksandar Đorđević je velikanu iz Bolonje podario prvi titulu u domaćim okvirima posle dve decenije posta. Uspeh je veći, s obzirom na to da je u finalu Milan “počišćen” sa 4-0 u pobedama (najubedljiviji poraz Armanija u finalima). U suštini, Đorđević je na impresivan način osvojio vezane titule u Italiji i Turskoj. Virtus i Fener odigrali su 21 meč u plej-ofu i zbirno su, sa srpskim stručnjakom na čelu, izgubili svega tri.

Fener plaća “penale”

Ako se pisanja i prognoze obistine i Sale Đorđević bude smenjen, Fener će morati da obešteti srpskog stručnjaka. Naime, u ugovoru koji je prošlog leta potpisao sa velikanom iz Istanbula, postoji klauzula na osnovu koje se 52-godišnjem treneru automatski produžava ugovor na još dve godine, ukoliko osvoji domaću titulu ili Evroligu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari