Saša Obradović je ubedio Džejmsa 1

Monako prošlu sezonu nije završio na trofejan način, ali je prema prikazanom, naročito kao debitant u Evroligi, zadovoljio ukuse vodećih ljudi, rešenih da ništa bitnije ne menjaju u stručnom delu ekipe. Nedavno produženje saradnje sa Sašom Obradovićem najbolji je dokaz, i mada su im se košarkaški putevi slučajno ukrstili, Mirko Ocokoljić biće „desna ruka“ Obradoviću u stručnom štabu kao neko ko je u toj ulozi prepoznat u najelitnijim košarkaškim krugovima, a bio je u istoj ulozi i Zvezdanu Mitroviću.

– Sezona za nama bila je ispunjena usponima i padovima. Na kraju, kad se podvuče crta, mislim da smo svi očekivali da ćemo uspeti da osvojimo titulu u Francuskoj, pogotovo jer smo pobedili prvu utakmicu na terenu Asvela. Uspeh je bio plasman u Top 8 , to je nešto što je omogućilo klubu da i naredne godine igra u Evroligi, što je bio, možda, i glavni cilj u protekloj sezoni– osnovni su utisci Mirka Ocokoljića, koji mu i dalje “ne daju mira” iako je, u razgovoru za Danas, otkrio da je zaista zadovoljan saradnjom sa Sašom Obradovićem.

Pripreme za novu sezonu uveliko traju, način na koji se Monako suprotstavio Olimpijakosu u Top 8, verovanto je najbolja košarkaška pozivnica novajlijama.

– Pobedom na startu četvrtfinalne serije imali smo dobru priliku da napravimo senzaciju. Nažalost, nakon te serije, došlo je do velikog emotivnog pražnjenja kod igrača, što se potom odrazilo i na učešće u plej-ofu prvenstva Francuske. Imali smo, prvo, izuzetnu završnicu regularnog dela Evrolige, napravili smo seriju pobeda, zbog čega smo i plej-of dočekali na sedmoj poziciji, što je bilo neočekivano. Serija sa Olimpijakosom, prema mišljenju većine, bila je i najbolja u čitavoj Top 8 fazi. Peta utakmica mi je i danas u sećenju; igrali smo veoma dobro 36 minuta ali nije bilo dovoljno. Promašili smo par otvorenih šuteva i na kraju se desio taj momenat Kostasa Slukasa, kao i uvek u krucijalnim momentima po Olimpijakos.  Definitivno smo šansu propustili u trećoj utakmici u Monaku. Mogli smo da ih dobijemo i da smo to uradili mislim da bismo se našli na Fajnal-foru u Beogradu. Mislim da smo bili i malo prepotentni u tim trenucima, Nismo verovali, posle te druge utakmice u seriji, da stvari mogu tako da se okrenu.

Bilo je i turbulentnih momenata prošle sezone, stekao se utisak da je i zbog odnosa sa igračima Zvezdan Mitrović napustio kormilo, koje je preuzeo Saša Obradović.

– Nije mi bilo svejedno kada je Zvezdan Mitrović napustio Monako u toku sezone. Mi smo dugo radili zajedno; imao sam ideju u prvom momentu da bi trebalo da odem sa Zvezdanom, međutim, posle razgovora sa Sašom odlučio sam da ostanem i mislim da sam doneo dobru odluku. Prezadovoljan sam kako je sve izgledalo; stekao sam mogućnost da vidim nešto novo, neki drugačiji način rada…

Promena trenera obično u prvi mah izaziva pozitivne reakcije kod igrača, ipak u slučaju Obradovića, čini se da je konekcija, pogotovo sa liderima tima, bila takva da većih šumova nije bilo do kraja takmičarske godine.

– Najbolja stvar koju je Obradović napravio po dolasku, odnosila se na komunikaciju sa igračima. Rekao bih da je bila bolja, u odnosu na period u kojem je Zvezdan radio u Monaku, na početku sezone. On možda nije imao strpljenja u nekim situacijama. Saša je malo drugačije pristupio, imao je određene informacije od nas, kako to sve deluje. Majstorski se pripremio pre dolaska i vrlo brzo je našao zajednički jezik sa glavnim protagonistima u timu. Puno je razgovarao sa njima i to je bilo rešenje.

Da li mislite da su scene rasprave sa Majkom Džejmsom iz Istanbula i potom protiv Armanija u Monaku, presudno uticale na odlazak Zvezdana Mitrovića iz kluba.

– Ne verujem, u stvari, siguran sam da to nije bilo presudno. Nešto slično možete da očekujete kada imate takvog igrača. On je nepredvidiv što se toga tiče.

Kao debitant u Evroligi prošle sezone, Monako je iznenadio javnost načinom na koji je napravio selekciju, angažujući i igrače NBA formata poput Dvejna Bejkona ili Donte Hola.

– Donta Hol je neko koga smo pratili i znali smo njegove kvalitete; Bejkon se pojavio na tržištu kao igrač koji je imao ozbiljnu NBA karijeru, bio deo startne postave Šarlota, pa Orlanda. Izazov je bio naći mu dobru poziciju po dolasku u Evropu i Saša je u tome uspeo. Držao ga je na pozicijama četiri i tri na kojima nije igrao u NBA. Lepo se snašao i na kraju se pozicionirao kao jedan od boljih individualaca u Evroligi. Suštinski, sve se promenilo kada smo dobili novog gazdu koji je bio spreman da poveća ulaganja (Aleksej Fedorčev). Na početku prošlog leta pravili smo tim po drugom konceptu, međutim, nakon promena u vlasničkoj strukturi finansijski manevar se povećao, tako da smo mogli da dovedemo Donatasa Motejunasa, Majka Džejmsa, Dvejna Bejkona. U slučaju Džejmsa, bio je pozitivan splet okolnosti; naš gazda je u dobrim konekcijama sa ljudima iz CSKA. Tako je i napravljen dogovor da Džejms pređe kod nas. Uspeli smo da napravimo jak tim, iako, možda nismo imali hemiju kao neke ekipe nalik Albi ili Olimpijakosu.

U javnosti se spominje da je Monako za narednu sezonu spremio budžet od nekih 20 miliona evra. Navode se i milionske sume date prilikom angažovanja Elija Okoba, Džona Brauna…

– Ne znam cifre, detalje, ali znam da ćemo biti jači za Elija Okoba, Džordana Lojda i Džona Brauna… I to je tek početak; verujem da ćemo sa novim gazdom dovoditi kvalitetna pojačanja. Velika je stvar ostanak Majka Džejmsa (nedavno objavljeno da je dobio dva miliona evra za narednu sezonu, prim, aut). Moguć je i dolazak nekih srpskih igrača, ali ne bih da iznosim detalje.

Toplo-hladna sezona Anđušića

Povratnik u redove Partizana Danilo Anđušić je prošlu sezonu odigrao u Monaku. Iako je imao i neke odlične partije, u smiraj takmičarske godine ispao je iz rotacije, pre svega, u finalu plej-ofa prvenstva Francuske protiv Asvela.

„Anđušić je imao dobrih utakmica na kojima nam je dosta pomogao. Imao je uspona i padova tokom sezone, većih ili manjih prilika; na kraju je, nažalost, zbog pravila od samo šest inostranih igrača u timu u domaćem prvenstvu, ispao iz sastava. Jednostavno, imali smo devetoricu inostranih igrača i to je razlog zbog kojeg nije igrao.”

Potrebna nam je mobilizacija

Vezani porazi od Letonije i Belgije, u kvalifikacijama za plasman na naredno Svetsko prvenstvo, doveli su Srbiju u situaciju da u narednoj fazi više neće imati prava na grešku.

„Verujem da će se naši najbolji igrači tokom leta mobilisati i postati svesni da je vrlo bitno da svi budu na okupu i da promene percepciju, pre svega, kada je odaziv u pitanju. Svi ti momci u dresovima Belgije, Letonije, Velike Britanije izuzetno su motivisani kada igraju protiv nas, što je negde i normalno. S tim u vezi, priprema naših igrača mora biti mnogo bolja i to je ključna stvar. Cela ta priča u vezi sa kvalifikacionim “prozorima” je loša, a pristup naših igrača uglavnom je u kontekstu “lako ćemo”. Moramo u tom pogledu da dođemo na isti nivo sa konkurencijom, i jedino u tom slučaju moći ćemo igračkim kvalitetom da izdominiramo”, smatra Mirko Ocokoljić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari