Satisfakcija i lekcija 1Foto: STARSPORT

Bez dovoljno valjanog snimka spornog (pre)leta lopte ostaće večita dilema o regularnosti izjednačujućeg pogotka Crvene zvezde u 158. prvenstvenom derbiju dva najveća srpska kluba…

… a crveno-beli i crno-beli ušančeni u kontra viđenjima intervencije golmana Vladimira Stojkovića, ali su zato obe strane, kao retko kada, složne u stavu da je Partizan mnogo bolje odigrao utakmicu, a njegove komšije imale puno više sreće.

I(li) da se tim iz Humske visoko izdigao iznad svoje ovosezonske prosečnosti, a ekipa iz LJutice Bogdana bila daleko ispod nivoa učesnika Lige šampiona. Pre svega u prvom poluvremenu, kada je agresivni domaćin stalno pritiskao i svako malo šutirao, a preopušteni i zbunjeni gosti se panično branili. Kao da su prvi deo evropske elite, na klupi imaju čoveka prilične trenerske kilometraže, dva skoro pa jednako kvalitetna sastava i za naše pojmove enorman budžet za pojačanja, a drugi začaureni u srpskoj Superligi, sa još „zelenim“ šefom struke, poprilično „tankom“ svlačionicom i praksom dovođenja novajlija bez obeštećenja. Međutim, neprolazni štos i draž okršaja Partizana i Crvene zvezde je upravo taj „očekuj neočekivano“ momenat, kada teren demantuje papir, jer je „parni valjak“ imao dovoljno prilika da sruši protivnika koji je samo nekoliko dana pre toga otkinuo bod moćnom Napoliju.

– Mislim da je sada svima jasno da će se teško kladiti protiv Partizana – ovako je kritičarima ovosezonskog fudbala crno-belih uzvratio trener Zoran Mirković, pošto mu je pre toga prošao plan da u meču svih mečeva svoje često trome i anemične igrače pretvori u gladijatore, visokim presingom poptuno razbije vezni red protivnika u 60 od 95 minuta i zategne defanzivu.

I ima puno pravo da se „širi“ posle pruženog u 9. kolu, baš kao kada je bez dlake na jeziku govorio o lošim partijama Marka Jankovića i društva, jer je tim iz Humske ovog 23. septembra konačno spojio igru i rezultat. Međutim, jasno je i njemu da jedino sledeće utakmice mogu tačno utvrditi da li je nadigravanje Zvezde bilo plod ekstremne inspiracije i inata ili prolazno odstupanje od neefikasnog i sporog fudbala, sa puno „sivih zona“ i praznih hodova, kakvih smo se nagledali posldnjih meseci.

NJegov iskusniji i dokazaniji kolega Vladan Milojević nije doživeo prvi veliki poraz od preuzimanja Zvezde, ali je skupa sa igračima dobio važnu lekciju, jer je malo falilo da bude plaćen ceh za kolektivni pogled s visine na komšije. Niko od njih nije javno rekao da će zatvorenih očiju i s rukama na leđima osvojiti Humsku, ali između redova su provejavali prepotencija i potcenjivački stav prema nekome ko je stao na pragu Lige Evrope, a kod kuće čak tri puta u osam kola izvisio za ceo bodovni plen, a kada se tako uđe u klinč onda se brzo upadne u rivalsku mašinu.

– Ne možete u psihu igrača da uđete. Bili smo jako slabi u prvom poluvremenu… – priznao je posle remija strateg Zvezde, koja je tek u drugom delu meča izašla iz obruča i ovajdila se od rivalovog oduzimanja „gasa“ i trkačkog pada.

Pošto je prethodno iscrtala mapu svojih slabosti (naročito u manevru) budućim protivnicima. Pre svega u LŠ, gde je posle Napolitanaca čekaju supersonični Liverpul i Pari Sen Žermen. Ko zna, možda i nekom domaćem, dovoljno hrabrom i pametnom takmacu, voljnom da se makar svom snagom pokuša odupreti sili iz LJutice Bogdana. I zakuva borbu za titulu, i dalje bliže njenom braniocu nego li pretendentu.

Premije crno-belima

„Što se nas tiče, mi smo pobedili“, izjavio je neposredno posle remija Partizanov generalni direktor Miloš Vazura, da bi dan posle rekao isto na drugačiji način („za nas je derbi dobijen“), a juče isplaćene premije ekipi potvrđuju da i ostali članovi uprave tako vide stvari. Naime, igrači i struka su dobili novac predviđen u slučaju osvajanja sva tri boda.

Stojković „reterirao“

Posle prespavane noći Vladimir Stojković se ugrizao za jezik.

„Izjave našeg igrača su plod afekta, usled nepojamne sudijske nepravde kojom je utvrđen njegov konačan rezultat. Vladimir Stojković izražava i lični otklon usled nepromišljenog i neprimerenog dela svoje izjave i ističe da se nikada ne može i neće odreći niti svoje države niti svog pasoša, jer je nebrojeno puta do sada našu zemlju reprezentovao na najdostojanstveniji način, neretko i kao junak velikog broja utakmica“, objasnio je u njegovo ime klub posle sastanka sa golmanom crno-belih.

Boaći juri Dijaru

Kontroverzni pogodak Ričmonda Boaćija u 73. minutu bio je treći pogodak ovog napadača iz Gane u duelima sa Partizanom, čime se izjednačio s nekadašnjim strancima u navali crveno-belih Segundom Kastiljom i Ugom Vierom. I pojačao pritisak na rekordera Lamine Dijaru, pošto je Senegalac (računajući prvenstvene i Kup mečeve) pet puta doneo radost navijačima Partizana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari