Selektor Đorđević oprezan pred dvomeč sa Gruzijom i Nemačkom 1Foto: Starsport

U jeku fudbalskog Svetskog prvenstva u Rusiji, košarkaši Srbije odlučili su da se za predstojeći dvomeč sa Gruzijom i Nemačkom pripremaju u Novom Sadu.

U nešto kvalitetnijem sastavu, u poređenju sa onim koji je korektno obavio zadatke u dosadašnjem delu kvalifikacija za Mundijal 2019. u Kini “orlovi” su u Futogu odigrali dve prijateljske utakmice sa Iranom, kako bi selektor Aleksandar Đorđević stekao što bolji uvod u stepen uigranosti tima za prevashodno duel u Gruziji u petak od 17 časova, a potom i onaj u ponedeljak u Novom Sadu protiv neporažene Nemačke (20.00).

Srbija će za predstojeće mečeve biti kvalitetnija, jer će je reprezentovati evroligaši: Nemanja Nedović, Vasilije Micić, Dragan Milosavljević i Nikola Milutinov, kao i Marko Simonović, Stevan Jelovac, Boban Marjanović. Gruzija je na skoru 1-3, ali će u Tbilisiju imati veliki adut u liku Tornike Šengelije, sjajnog krilnog centra Baskonije.

– Hvala svima u Futogu, gde smo odigrali dve prijateljske utakmice sa Iranom. To je bila dobra odluka, jer su igrači bili na različitom nivou forme. Pokušavali smo da ih sve dovedemo na jedan nivo. Naravno, teško je da se posle plej-of utakmica i raznih individualnih zahteva, igrači mentalno ponovo uključe – sumirao je utiske selektor Srbije posle obavljenih priprema, a zatim se usmerio na predstojeće izazove u kvalifikacijama za Mundijal 2019.

– Očekuju nas teške utakmice. Tornike Šengelija je čovek koji ima izuzetnu sezonu iza sebe, kao i ostali njihovi igrači, dok Nemačka dolazi sa velikim entuzijazmom i poletom, nedostaje im samo Danijel Tajs iz Bostona. Sa moje strane postoji žal što ne možemo da obezbedimo da svi naši najbolji igrači budu na terenu, ali oni koji mogu i hoće, to su 12 najboljih koji će izaći na teren – indirektno je Đorđević podsetio na pojedince koji baš i nisu opravdali razloge odsustva sa predstojećeg dvomeča.

Kadrovska situacija je takva da selektor neće moći da računa na Dejana Davidovca zbog povrede, dok je Stevan Jelovac rovit. Nikola Milutinov je insistirao da se priključi reprezentaciji (za divno čudo) posle tri godine odsustva, što je oduševilo Đorđevića.

– Ima mnogo volje da se vrati. Znate da je 2015. bio poveden na Evropsko prvenstvo kako bi osetio atmosferu velikog turnira. Sigurno će nam biti od velike pomoći. Pauzirao je pred plej-of, ali u dobroj je formi, igrao je protiv Irana… Nastup u Novom Sadu biće mu dodatni vetar u leđa – kao da je popularni Sale želeo da obodri centra Olimpijakosa na koga prava u NBA polaže San Antonio.

– Nadam se da će Jelovac biti u sastavu. On je u ovom trenutku izuzetno bitan za nas, jer je igrač koji na četvorci može da odgovori Šengeliji, Bencingu, koji su dominantni u protivničkim reprezentacijama… Gagić ima povredu skočnog zgloba, nije odradio trening posle toga, Milutinov ima manji problem. To su neke hronične povrede, koje se jednostavno pojavljuju – akcentovao je selektor rovite igreče, uz koje će u Gruziju povesti Pena, Dobrića, Todorovića, Jovanovića, Avramovića i Đokovića.

AF SPENS će biti pun Za meč Srbija – Nemačka prodato je oko 5.000 ulaznica, što je više od 80 odsto kapaciteta dvorane SPENS. „Taj podatak me zaista raduje i voleo bih da u ponedeljak zajedno dođemo do pobede. Želimo da igramo u što više naših gradova i mislim da će to biti dalja politika KSS. Tako uzvraćamo svima koji nas bodre i prate“, poručio je selektor.

Bobanu forma upitna Iako NBA igračima nije dozvoljeno da nastupaju za reprezentaciju tokom junskog kvalifikacionog “prozora”, Boban Marjanović će ipak zaigrati protiv Gruzije i Nemačke, Gorostasni centar je bio puki epizodista u LA Klipersima prošle sezone, a sa njima ima ugovor i za narednu, vredan više od devet miliona dolara: “ Fale mu utakmice. Imao je specifičnu ulogu i sezonu u NBA, tako da ne verujem da je u maksimalnoj formi, ali verujem da će dati sve od sebe. Odradio je nekoliko treninga, fizički je na zavidnom nivou, samo je forma pod znakom pitanja”, zabrinut je selektor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari