Šest želja za dva mesta 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Evroliga je donela i formalnu odluku vlasnika takmičenja da će se to takmičenje kao i Evrokup završiti bez ruskih klubova.

Što znači da se brišu svi rezultati CSKA, UNIKS-a, Zenita, baš kao i Lokomotive Kuban u Evrokupu. Shodno tome, pomeranja na tabeli dobila su zvaničnu potvrdu stanja prema kojem košarkaši Crvene zvezde i definitivno postaju kandidati za mesto u plej-ofu. Na četiri utakmice do kraja regularnog dela, crveno-beli dele sedmu poziciju sa Monakom, na skoru 11-13.

Trinaest klubova Evrolige, većinom glasova aminovali su odluku prema kojoj će suspenzija biti formalizovana u „definiciju“ završetka takmičarske godine bez ruskih klubova. Svestan je i Đordi Bertomeu, prvi operativac Evrolige, da su ruske kompanije u prethodnim sezonama puno uložile i pomogle finansijskoj stabilnosti takmičenja i da ovakav tretman, sa sportskog aspekta, CSKA, Zenit i UNIKS, kao i Lokomotiva sigurno nisu zaslužili.

Uostalom, ruska VTB banka bila je među vodećim partnerima Evrolige, a njeno sponzorstvo je u datim okolnostima „zamrznuto“, pravno-formalno ne i raskinuto. U Evroligi pokušavaju da diplomatskim rečnikom zadrže dignitet takmičenja, ali i ruskih klubova, pa tako aktuelne odluke u vezi sa formalnim izbacivanjem u tekućoj takmičarskoj godini ne bi trebalo da se odnose na naredne sezone.

I dok se velikanima poput CSKA ozbiljno smrklo, što takmičarski, a posebno finansijski, šansu za novi „evroligaški život“ dobili su mnogi klubovi koji su do pre par kola bili otpisani, kada je borba za plej-of u pitanju. Faktički, osim Žalgirisa, Asvela i Panatinaikosa koji su na šest, odnosno sedam pobeda, svi ostali timovi su u konkurenciji za prolaz među osam.

Doduše, brisanjem rezultata CSKA, Uniksa i Zenita pojedinim timovima kao Fenerbahčeu učinjena je nepravda, jer su im poništene pobede ostvarene u mečevima sa ruskim klubovima (skor 3-0), dok su ekipe poput Makabija dobrano profitirale. Crvenoj zvezdi su, u datom kontekstu, izbrisana tri poraza, ali i dve pobede ostvarene protiv Zenita i Uniksa u Rusiji.

Uprkos tome, a prevashodno zahvaljujući seriji od četiri vezane evroligaške pobede, koje su prethodile poslednjem porazu u Barseloni, puleni Dejana Radonjića u potpunosti su se uključili u borbu za mesto u doigravanju.

Crveno-bele do kraja regularnog dela očekuju tri vezana gostovanja (Alba 25. marta, Bajern 1. aprila i Žalgiris 3. aprila) kao i susret sa Efesom kod kuće 8. aprila. Zvezda je ove sezone u Evroligi ostvarila samo dve pobede u gostima, s tim u vezi raspored joj sigurno neće prijati, baš kao ni težina rivala ali i činjenica da su Alba i Bajern takođe u borbi za plej-of.

Srpski velikan, pritom, u Berlinu nije slavio skoro sedam godina, iz Minhena se samo jednom slavljenički vratio, dok je jedino u Kaunasu imao sasvim korektne rezultate (dve pobede na poslednjih šest utakmica).

Efes će, takođe, u Beograd stići sa takmičarskim motivima; aktuelnom šampionu Evrolige prijala je eliminacija ruskih klubova, s obzirom na to da su sve vreme kuburili sa formom i igrali promenljivo, i uprkos tome što bi do poslednjeg kola trebalo da budu sigurni učesnik plej-ofa, imaće šansu da se bore za treće i četvrto mesto, samim tim i prednost domaćeg terena u četvrtfinalu.

U slučaju ipak neočekivanog prolaska među osam, za Crvenu zvezdu bi povoljna okolnost bila ta da se mečevi četvrtfinala Evrolige ne bi poklapali sa datumima utakmica u ABA ligi, odnosno startom doigravanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari