Set dovoljan, ambicije veće 1Foto: EPA-EFE/ RAY ACEVEDO

Novak Đoković je još u sredu postao prvi polufinalista zadnjeg turnira u sezoni 2018, a da bi ostao na prvom mestu grupe „Gustavo Guga Kuerten“ dovoljno je da osvoji samo jedan set protiv Marina Čilića, u današnjem meču poslednjeg kola prve faze mastersa u Londonu.

S obzirom da je u dva čina dobio duele sa Amerikancem DŽonom Iznerom i Nemcem Aleksanderom Zverevim ne mora da pobedi Hrvata, ali teško da će šampionski mentalitet dozvoliti srpskom teniseru da ide ispod svojih maksimalnih ambicija, pogotovo što je u tako fantastičnoj formi da je nekada četvrti reket sveta Kanađanin Greg Rusedski, komentarišući borbe u O2 Areni, konstatovao – „Imaš Novaka na prvom mestu, pa onda daleko iza sve ostale. On se mnogo izdvojio“.

Novi (stari) lider ATP liste, međutim, uvek traži više od sebe, pa nije bio oduševljen partijom protiv deceniju mlađeg Zvereva, rešene sa 6:4, 6:1.

– Nije to baš bio neverovatan tenis, ali pobeda je pobeda. Mislim da sam igrao dobro, bolje u nastavku, jer mi je Saša otežavao servisima u prvom setu, ali je popustio u drugom – rekao je 31-godišnji Beograđanin, na pola trke za 73. titulu u karijeri i novi bodovni beg prvom pratiocu Špancu Rafaelu Nadalu i ostalim kolegama iz Top 10.

Sa osvojenih 400 bodova već je uvećao distancu u odnosu na konkurenciju, ali sigurno će probati da iskoristiti ovaj susret i subotnje polufinale da uveća lični konto, kao i broj pobeda u međusobnom skoru sa Čilićem (trenutni rezultat je 16:2). Ostali teniseri iz njegove grupe mastersa u britanskoj prestonici još se bore za preostalu „kartu“ za završnicu. Zverev je u najboljoj poziciji, s jednim trijumfom i jednim porazom, uz set količnik 2:2, a za protivnika u trećem kolu imaće Iznera, čiji su izgledi „najtanji“. Amerikanac je izgubio obe bitke u Londonu, uzevši tek jedan set u njima (1:4), pa dalje može jedino ako u dva seta slavi protiv Zvereva, a Novak na isti način savlada Čilića. Ni Đokovićev protivnik u duelu koji neće početi pre 20 časova nije bez mogućnosti prolaza u 1/2 finale. A, tamo može da završi pod uslovom da iznenadi Noleta.

Rasplet u grupi „Lejton Hjuit“

Sinoćnji mečevi završnog kola „Lejton Hjuit“ grupe dopisala su još dva imena polufinalista. Za ostanak u borbi za poslednji trofej u ovoj godini borili su se Švajcarac Rodžer Federer sa Južnoafrikancem Kevinom Andersonom, te Japanac Kei Nišikori sa Austrijancem Dominikom Timom.

Dominacija u Top 10

Aleksander Zverev poslednji je iz prvih 10 u svetskom poretku tenisera s kojim Đoković nije imao pozitivan skor, ali je u drugom kolu mastersa u Londonu prešao u prednost (2:1). Ostale još od pre šije u pobedama: Rafaela Nadala (27-25), Rodžera Federera (25-22), Huana Martina del Potra (15-4), Kevina Andersona (7-1), Marina Čilića (16-2), Dominika Tima (5-2), Keija Nišikorija (15-2) i DŽona Iznera (9-2).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari