– Sve je izglednije da će šampion ABA lige imati zagarantovano mesto u Evroligi naredne sezone, a to indirektno potvrđuje i poseta prvog čovekatog takmičenja Đordija Bertomeua koji je juče borabio u Zagrebu a danas je u Beogradu. On je razgovarao sa čelnicima Cedevite, danas će se sastati sa prvim ljudima Crvene zvezde i Partizana, ali je sve verovatnije da će osim osvajača regionalnog takmičenja koji će u elitu, pod uslovom da nadležni prihvate ponudu iz Barselone, u Evrokup naredne tri ekipe po poretku iz ABA lige.

To praktično znači da bi region stao uz ULEB a ne FIBA Ligu šampiona, zajedno sa ostalih 11 klubova koji imaju zagarantovano mesto na osnovu višegodišnjeg ugovora. Prema pisanju francuskih medija, među 16 timova naći će se i šampion Nemačke, pobednik Evrokupa, prvak VTB lige s tim da će ići i finalista ako slavi CSKA koji je pod ugovorom, dok će poslednje mesto dobiti ekipa sa specijalnom pozivnicom. Iz ovoga se nameće da se za Evroligu neće igrati kvalifikacije kako je ranije bilo najavljeno.



Partizan: Zašto se igra domaća liga?

Košarkaški klub Partizan postavio je pitanje da li uopšte ima smisla igrati domaće prvenstvo kada juče usvojeni kriterijumi unapred daju prednost rezultatima iz ABA lige nad ishodom utakmica grupne faze domaćeg prvenstva. “Timove se stavljaju u neravnopravan položaj. Usvojeno je rešenje po kojem se početne pozicije pred domaće prvenstvo unapred znaju i to ne samo za grupnu fazu već i za mečeve finalne serije, odnosno mečeve u borbi za treće mesto i plasman u ABA ligu naredne godine. Podrazumeva se da se prednost domaćeg terena u finalnoj seriji i utakmici za treće mesto dodeljuje na osnovu ovosezonskog plasmana u ABA ligi a ne na osnovu rezultata ostvarenih u grupnoj fazi Superlige Srbije”, upozoravaju iz crno-belog tabora.

———–

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari