Skakač u dalj iz Albanije i čelnici tamošnjeg Saveza osumnjičeni za lažiranje rezultata 1EPA/ROBERT GHEMENT

Jedinica za integritet atletike objavio da se bavi slučajem Izmira Smajlaja.

Prst AIU uperen je i u predsednika i generalnog sekretara Atletskog saveza Albanije, Gjegja Rulija i Nikolina Donisija, a sve zbog takmičenja održanog u toj zemlji maja prošle godine.

Smajlaj je na tom takmičenju proglašen pobednikom i to skokom od 8.16 metara što je i državni rekord Albanije, ali sada se ispituje verodostojnost dužine pomenutog učinka.

„Sumnja se da su pogrešne informacije dostavljene Svetskoj atletici i AIU, a u vezi sa rezultatom ovog takmičenja“, navedeno je u saopštenju AUI.

Potencijalnom prevarantu u sprintericama to nije bilo dovoljno za normativno učešće na prošlogodišnjim Olimpijskim igrama u Tokiju, do kog je došao zaobilaznim putem, tako što je ASA iskoristio pravo da na OI pošalje (po) jednog muškog i žesnkog predstavnika.

Osvajač evropskog zčata sa dvoranskog prvenstva Evrope iz 2017. godine na OI u japanskoj prestonici aterirao je na 7,86 metara, pa nije mogao da prođe kvalifikacije.

Inače, AIU tvrdi da je Albanija samo jedna od zemalja koja je na listi „onih koje manipulišu rezultatima“. Na tom spisku su  Turska, Uzbekistan, Moldavija, Gruzija, Kirgistan i Jermenija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari