Foto: EPA/ MARTIN DIVISEK

Nakon poraza od Grčke i Francuske, košarkašice Srbije primorane su da danas savladaju selekciju Slovenije (15.00) i to sa najmanje šest poena razlike, kako ne bi zavisile od ishoda utakmice Francuska – Grčka. Ukoliko ostvare zacrtano izabranice selektora Stevana Karadžića plasiraće se u osminu finala Evropskog prvenstva.

Viđeno u prva dva meča ne uliva preteranu nadu da Jelena Milovanović i saigračice protiv Slovenki mogu da se izdignu iz proseka i zaigraju daleko odgovornije u oba smera i krajnje agresivno u odbrani. Povrede i rovitost ponajboljih igračica (uz Milovanovićevu), Sonje Petrović i Ane Dabović u velikoj meri su uticali na igru reprezentacije Srbije, pogotovo kad primarne akcije nisu prolazile. Slovenke imaju vrlo dobru centarsku liniju predvođenu tandemom Piršić – Lisec. Korpulentna Amerikanka Evans doprinosi čvrstini u reketu. Slovenke su vrlo kvalitetne u spoljnoj liniji: Nika Barić je jedna od najboljih organizatorki igre u Evropi, Maja Erkić i Teja Oblak su takođe nezgodne za čuvanje. Slovenke su savladale Grkinje i samo sticajem nesrećnih okolnosti i padom koncentracije poražene su od Francuskinja na startu šampionata.

– Imajući u vidu da Slovenija na plejmejkerskim pozicijama ima možda i dve najbolje igračice na EP Oblak i Barić, biće veliki posao za Tamaru Radočaj i Sanju Mandić da im se suprotstave. NJima ću, u odbrani, priključiti i Nevenu Jovanović na toj poziciji. Nije to glavni kvalitet Slovenki, ali je možda najveći, uz visoke igračice gde su protiv Francuske uradile ono što malo kome polazi za rukom, a to je da su ih nadskakale. Ofanzivni skok protivnika moramo da neutrališemo, da uspostavimo dobru odbranu i da onda u napadu iskoristimo neke naše prednosti i dođemo do preko potrebne pobede koja nam garantuje prolaz među 16 najboljih – optimista je selektor Karadžić.

Povrede su osetno poremetile koncepciju igre; Srpkinje daleko više improvizuju u napadu, praktično ne spuštajući loptu na niski post, što rivalke umešno kažnjavaju.

– Rekao sam i pred Evropsko prvenstvo da Sonja Petrović i Ana Dabović idu na šampionat da pomognu, a koliko mogu da pomognu, nisam bio u stanju da kažem. Nažalost nemamo ni blizu takve igračice na tim pozicijama koje mogu da ih zamene adekvatno i zbog toga smo krenuli na put sa njih dve. I Jelena Milovanović ima problem sa skočnim zglobom, Tamara Radočaj sa kukom… Jelena vodi ovaj tim, bori se, i greši, ali ne pada sa željom i stvarno je kapiten za primer. Nije ni njoj lako, ne potcenjujući kvalitete ostalih igračica, ipak je ona navikla da igra i sa Sonjom i sa Anom koje su sada pored terena i zato preuzima na sebe dosta toga. Pravi je kapiten i pravi vođa i na parketu i van njega – pohvalio je selektor Milovanovićevu.

Raspored i tabela

Grupa D

Srbija – Slovenija 15.00

Grčka – Francuska 20.30

 

1. Francuska 4

2. Slovenija 3

3. Grčka 3

4. Srbija 2