Sofija Kocanović bez polufinala na Adi, peta u repesažu 1Foto: Veslački savez Srbije

Trećeg dana na Svetskom veslačkom prvenstvu na Adi Ciganliji takmičila se Sofija Kocanović u skifu za lake veslače.

Učešće je obezbedila kroz Razvojni program Svetske veslačke federacije (FISA), a prvog dana takmičenja bila je četvrta u svojoj kvalifikacionoj grupi, sa vremenom 8:42.22.

Naša veslačica nije uspela da se domogne polufinala kroz repesaž, jer je završila na petoj poziciji (8:41.69) druge grupe, pa je narednih dana očekuju trke za plasman (najpre polufinale C ili D).

Posle lakih veslača, na stazu su izašli mešoviti PR3 četverci sa kormilarom u repesažu, posle kojeg znamo još dve posade koje će na Paraolimpijske igre 2024. godine, Australija i Kina.

Usledile su četiri trke repesaža u ženskom dvojcu, posle kojih smo dobili novih osam polufinalista, a najbrže su bile predstavnice Republike Irske.

Olimpijske šampionke, lake veslačice dubl skula, Rodini i Cesarini iz Italije, domogle su se polufinala kroz repesaž, kao i srebrne iz Tokija 2020. godine Francuskinje Tarantola i Bove. Iz druge grupe u istoj disciplini prošle se Grčka i Švajcarska. Preostale polufinaliste saznali smo i u muškom i ženskom četvercu, a u muškom smo imali prvu primenu foto-finiša na ovom Svetskom prvenstvu. Naime, u drugoj trci repesaža muških četveraca, Južna Afrika je osigurala treće mesto i polufinale stigavši na cilj dve stotinke ispred Poljske.

Veslačka poslastica dana bile su kvalifikacije u muškom i ženskom osmercu. Britanci, aktuelni svetski prvaci, pobedili su u svojoj grupi ispred Holanđana, a do finala su iz druge grupe stili Australija, pobednik poslednje regate ovogodišnjeg Svetskog kupa i Sjedinjene Američke Države. U kvalifikacijama ženskog osmerca ulogu favorita opravdale su Rumunke, svetske šampionke, a direktno su u finale prošle još samo veslačice iz SAD-a.

Treći dan su zatvorili veslači u kategorijama u kojima je najmanje prijavljenih posada, pa su one automatski u finalu. U pitanju su tri paraveslačke i dve discipline za lake veslačem a oni su danas veslali takozvane preliminarne trke, bez rezultatskog značaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari