SP: Francuska preko Argentine do četvrtfinala 1Foto: EPA-EFE/ DIEGO AZUBEL

Fudbaleri Francuske i Argentine odigrali su spektakularan meč u osmini finala Svetskog prvenstva u fudbalu, a na kraju su „Trikolori“ izašli kao pobednici i to rezultatom 4:3.

Mogla je Argentina da dođe i do 4:4, ali je Anhel Di Marija promašio gol Ugo Lorisa sa samo deset metara u poslednjem minutu sudijske nadoknade vremena.

Krenula je Francuska bolje i preko Antoana Grizmana u osmom minutu zatresla prečku gola Franka Armanija, a onda se „razgoropadio“ Kilijan Mbape i od desetog do dvadesetog minuta apsolutno dominirao „Kazanj Arenom“. Prvo je u jednom begu sa svoje polovine pretrčao čak četvoricu igrača protivničke ekipe, nakon čega ga Markos Roho ruši u svom šesnaestercu za penal koji pokazuje glavni arbitar Alireza Fahani, a koji realizuje Antoan Grizman, da bi samo tri minuta kasnije svojom izuzetnom tehnikom ponovo „promešao“ odbranu Argentine, a onda ga je prekršajem zaustavio Nikolas Taljafiko na samo 20 metara od svog gola, no taj slobodan udarac je očajno izveo Pol Pogba.

Onda se ušlo u nešto mirniju fazu meča, koju prekida spektakularnim golom sa 30 metara Anhel Di Marija, da bi odmah na početku drugog poluvremena pogodio Gabrijel Merkado i to nakon slobodnog udarca, za potpuni preokret Argentine i delirijum navijača te reprezentacije, kako na stadionu, tako i u svojoj domovini. Ipak, Francuska se nije predavala i nastavila je da napada, a nakon jednog prodora po levoj starni i ubačene lopte Lukasa Ernandeza, ista stiže do Bendžamina Pavara, a on spoljnom „hvata“ loptu u penjanju i šalje je pod prečku gola Franka Armanija.

Tu nije bio kraj francuskoj dominaciji na terenu, jer je na scenu stupio Kilijan Mbape ponovo. Prvo je nakon jednog prekida sjajno smirio loptu, okrenuo se i šutnuo po zemlji za novu prednost svoje selekcije, da bi nakon samo četiri minuta iz konter povisio na 4-2. Serhio Aguero je u 90. minutu smanjio prednost protivnika, a Di Marija promašio za produžetak u poslednjim sekundama meča.

Ovo je bila najbolja utakmica na Šampionatu do sada, a za igrača iste proglašen je Kilijan Mbape.

Francuska je ovaj susret rešila u svoju korist zbog bolje postavke ekipe na terenu, dok je Argentina krenula malo zatvorenije, sa najisturenijim Lionelom Mesijem, te Serhiom Aguerom, odnosno Gonzalom Iguainom, na klupi, dok su „Galski petlovi“ izašli sa tri napadača u startnoj postavi (Antoan Grizman, Olivije Žiru i Kilijan Mbape) koji su razbili protivnika u kontranapadu, a bili su velika opasnost i prilikom svakog prekida.

U drugo meču osmine finala sastaju se Urugvaj i Portugal, a ta utakmica je na programu u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari