Španci i Hrvati u derbiju 1Foto: FoNet/AP

Pobednički tandem A grupe, Francuska i Švajcarska, prvi se probio u osminu finala 15. Evropskog prvenstva, a večerašnje utakmice završnog kola C i D grupe poslaće još četiri selekcije u nokaut rundu turnira.

Iz C grupe su joj najbliži Nemačka i Poljska, s (po) jednom pobedom i remijem, četiri boda i ulogom favorita u preostalih 90 minuta, prva protiv Severne Irske (3), a druga u duelu s Ukrajinom (0). Španija je s dva trijumfa izdominirala u grupi D, a za njom bi (prema prikazanom) dalje trebalo da ode Hrvatska (četiri boda), ako ne izgubi derbi s „crvenom furijom“, odnosno njeni huligani joj novim ispadom ne dođu glave, a Češka (3) protiv Turske (0) ne iskoristi eventualni kiks „kockastih“.

Iako Nemci još ne liče na kaznenu ekspediciju sa poslednjeg šampionata sveta sve sem „skalpiranja“ debitanta bilo bi prvoklasno čudo, pa je opklada na (u svakom pogledu) boljeg osvajača Mundijala 2014. najsigurniji fiks jedanaestog dana EP.

– Ono protiv Poljaka nije valjalo. Ni u pobedi nad Ukrajinom nismo bili ubedljivi kao što smo očekivali. Moramo podići nivo igre već protiv Severne Irske, inače nam se ne piše dobro u nastavku prvenstva – pošteno priznaje Žerom Boateng, štoper „pancera“, za čiji je prolaz među 16 najboljih dovoljan i egal rezultat.

Severnim Ircima samo senzacionalna pobeda nad ekipom Joakima Leva ili ne tako nerealan proboj među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije mogu produžiti boravak u Francuskoj. Ali sve i da se to ne desi, posle slavlja u prethodnom kolu, mogu uzdignutih glava sa svog prvog EP u istoriji.

– Malo ko je verovao da ćemo proći kvalifikacije, još manje je bilo onih koji nam nisu predviđali sva tri poraza u Francuskoj, a mi smo, evo, još u igri za drugi krug. To što su Nemci izraziti favoriti nema veze s našom željom za novim podvigom – strelac prvog gola za Severnu Irsku na EP, Garet Mekoli, prkosno izaziva vladara fudbalske planete.

Poljacima ovaj EURO nije vatreno krštenje, ali jeste bila pobeda nad pomenutom ostrvskom ekipom, pa posle neočekivanog remija s Nemcima imaju dobru priliku da novim trijumfom ili nerešenim ishodom, možda čak i porazom (u zavisnosti od rezultata drugog meča) premaše prvobitne planove. Prežaljena Ukrajina je „zicer“ za to.

– Najbolje i najpoštenije bi bilo da sami sebi obezbedimo osminu finala. Bolje da dobijemo Ukrajinu nego da zavisimo od drugih. Nezgodno je to što će naš rival igrati takmičarski rasterećenije, ali verujem da mi nećemo srljati i rizikovati više nego što je potrebno – preračunava se najbolji strelac u poljskim redovima Robert Levandovski, još bez gola na ovom takmičenju.

Ukrajinci su sami isekli granu na kojoj su sedeli, svodeći svoje ambicije u ovom meču na borbu za što časniji oproštaj.

– Protiv Severne Irske igrači nisu imali pravilan pristup meču i rivalu, nisu bili složni na terenu, nisu sledili dobijene instrukcije… Protiv Poljske mora sve kontra od toga, ako hoćemo nešto da napravimo – razočaran je selektor Mihail Fomenko.

Španci nemaju takvih briga. Nije da im baš sve ide kao po loju, ali za sada igraju najlepši i najkorisniji fudbal, što im je donelo rani plasman u Top 16 i lagodniji položaj uoči derbija s Hrvatskom.

– Ispunili smo prvi cilj i na vreme obezbedili drugi krug, u koji bismo voleli da uđemo kao pobednici grupe. Biće nam izazov nadmetati se s Hrvatskom, koja igra dopadljiv fudbal i ima nekoliko vrsnih individualaca – raduje se španski strateg Visente del Boske, pod čijom je komandom osvojena evro titula 2012. godine.

Hrvatska je imala otvoren put ka osmini finala, ali su joj prekid meča u režiji njenih huligana i povreda maestralnog Luke Modrića, odnosno nervozna reakcija na sve to, odneli vođstvo protiv Čeha. Da nije bilo tog remija Ante Čačić i njegovi puleni bili bi sada savršeno spokojni, ovako moraju da se pomuče za još jedan nedostajući bod.

– Možda se Inijesta i Buskets pređu, pa mi koji put dodaju loptu. Ili još bolje, možda mi je Inijesta gurne u prostor i namesti mi stoprocentnu priliku. Ili uzme dan odmora. Šalu na stranu, znamo šta nam je raditi u ovom meču. Zaslužili smo direktan prolaz u sledeći krug – duhovit je hrvatski vezista i klupski saigrač gore navedenog Barseloninog dvojca Ivan Rakitić.

S jedva izbegnutim krahom protiv „vatrenih“, Češka je zadržala teoretske šanse za preticanje Hrvata, za šta su joj potrebni poraz takmaca i trijumf uz jaku gol razliku protiv Turske.

– Idemo na sve ili ništa. Moramo da pobedimo, jer je to osnovni uslov za prolaz u drugu rundu – ne gubi nadu šef struke u češkoj ekipi Pavel Vrba.

Turskoj ekipi ostaje još da odradi poslednjih sat i po nastupa na EP i osvajanjem makar jednog, utešnog boda ublaži tugu i bes javnosti u svojoj zemlji. Za tako nešto biće im potrebno mnogo više od frazerskih obećanja muške borbe.

– Žao mi je svih nas. Ne igramo dobro, brzo se predajemo, imamo previše igrača koji kubure s formom, ja sam pogrešio pri njihovom selektiranju… U svakom slučaju, probaćemo da damo sve od sebe u zadnjem kolu – ne laže Farih Terim.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari