Španija odbila da iznese stav o Superligi 1Foto: Pixabay / Efraimstochter

Španija je jedina članica Evropske unije koja je danas odbila da potpiše zajedničku izjavu o sportu koju je Francuska objavila jer je vlada u Madridu to videla kao napad na fudbalsku Superligu.

Izjavu koju je objavilo francusko ministarstvo sporta potpisalo je 25 zemalja članica EU.

Iako se izričito ne pominje Superliga, u izjavi se navodi da se „pozivaju sportska rukovodna tela da organizuju sportska takmičenja u skladu sa principima otvorenosti, jednakih mogućnosti, sportskih zasluga, veze između godišnjeg učinka u domaćim takmičenjima i svim evropskim takmičenjima“.

Španski Viši savet za sport smatra ovu izjavu napadom na Superligu, koju podržavaju Real Madrid i Barselona, te nisu potpisali danas istu.

Španski savet je u svom saopštenju naveo da njihova vlada ne želi da zauzme formalni stav o Super ligi dok Španski trgovinski sud ne donese presudu o slučaju u kom podržavaoci Super lige tuže UEFA. Ročište je zakazano za 14. mart.

Španija je saopštila da će predložiti sastanak ministara sporta zemalja EU na kom će se razgovarati o Superligi.

Prvobitni planovi za organizaciju Super lige objavljeni su 2021. godine i uključivali su 12 najpoznatijih klubova u Evropi.

Predloženi elitni turnir sa 20 ekipa bi imao 15 najboljih klubova zaštićenih od ispadanja i brzo bi zamenio Ligu šampiona koja je u organizaciji UEFE.

Od planova za Superligu se tada brzo odustalo pod pritiskom navijača, britanske vlade i evropskih nacionalnih liga, uključujući i špansku La Ligu.

Jedini timovi u La Ligi koji su ostali pri podršci organizacije Superlige su Real Madrid, čiji je predsednik idejni tvorac ove lige, i Barselona.

Klubovi koji su pokušali da osnuju Superligu su prošle godine pobedili na Sudu pravde Evropske unije UEFU i FIFU, nakon što je sud ustanovio da su ove dve organizacije prekršile zakon EU o konkurenciji blokirajući planove za osnivanje ovog takmičenja.

Od pobede Superlige na sudu predsednik Francuske Emanuel Makron pokušava da predvodi borbu za ostanak na tradicionalnom sistemu takmičenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari