Španović i Duplantis kao glavne zvezde 1Foto: EPA-EFE/ Sascha Steinbach POOL

Pandemija korona virusa uskratila je 1.000 ljubitelja atletike uživo praćenja šestog „Serbian Open Indoor Meetinga“ u Atletskoj dvorani na beogradskoj Banjici, ali će zato svi ovdašnji poštovaoci „kraljice sportova“ putem televizijskog prenosa na RTS (17.30 – 20 h) uživati u nastupima zvezdi svetskog formata, kao što su naša skakačica u dalj Ivana Španović, svetski rekorder u skakanju motkom Šveđanin Armand Duplantis i aktuelni olimpijski šampion u istoj disciplini Brazilac Tijago Braz da Silva.

– Čuo sam da ovde niko nije skočio šest metara, pa će to biti jedan od mojih ciljeva na mitingu u Beogradu. U dobroj sam formi, proveravam je koliko je potrebno i tempiram za Olimpijske igre ovog leta – kratkoročni su planovi Duplantisa, koji je prošle sezone za jedan centimetar (6,15 metara) oborio čak 32 godine star rekord na otvorerom legendarnog Rusa Sergeja Bubke, a 2020. „odleteo“ najviše i u dvoranskim uslovima (6,18).

Beogradsko nadmetanje u njegovoj disciplini počeće u 17.55, kada ćemo videti ko je trenutno spremniji, evropski šampion od pre 48 meseci ili njegov pomenuti rival sa tla Južne Amerike.

Zato, Ivana Španović ne bi trebalo da ima većih problema u doskoku na vrh pobedničkog postolja, pošto je konačno zdrava, na tek završenom prvenstvu Balkana ostvarila je treći svetski rezultat u 2021. (6,75 metara), a njena naslednica Milica Gardašević mora još da raste i uči da bi dosegla nivo vlasnice čak 11 medalja sa Olimpijskih igara, planetarnih i kontinentalnih prvenstava, sa najboljim dužinama od 7,10 (napolju) i 7,24 m (u sali).

Osim ako joj konce ne pomrsi Ukrajinka Marina Bekh Romančuk, viceprvakinja sa EP 2018. godine, sa najboljim rezultatom 6,96.

– Prvi put ove sezone, a skoro posle dve godine sam skakala iz punog zaleta i dobro sam obavila zadatak u Istanbulu. Balkansko prvenstvo i miting u Beogradu uvertira su za glavni cilj zimske sezone, a to je Evropsko prvenstvo u Torunu. Na Serbian openu očekujem još bolji rezultat – kaže Ivana, koja će se od 4. do 7. marta boriti za četvrtu uzastopnu titulu evropske šampionske pod krovom, a danas na zaletište izlazi u 19 sati.

Zanimljiv bi trebalo da bude i dvoboj novog prvaka Balkana u bacanju kugle, našeg Armina Sinančevića i dugo neprikosnovenog vladara ove discipline u Srbiji Asmira Kolašinca, ali i nastupi vrlo talentovanog sprintera Alekse Kijanovića (60 metara) i skakača udalj Lazara Anića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari