Spolja se vidi bolje nego iz "lože" 1Foto: STARSPORT

Čelnici Zvezde neizdavanje akreditacije Danasu smatraju „kaznom“, oni su nas „obeležili“, i pokazuju da je klub njihova privatna prćija i da u njemu mogu da rade šta im je volja.

„Veliko interesovanje medija“ je opet bilo razlog zašto listu Danas iz FK Crvena zvezda nisu odobrene akreditacije za praćenje utakmice protiv Olimpijakosa.

To je bio odgovor na našu aplikaciju poslatu na akreditacijeŽcrvenazvezdafk.com, koji je stigao sa privatnog mejla izvesne Tanje Šajković, a potpisan sa „PR tim FK Crvena zvezda“, identično kao onomad kad je u pitanju bila utakmica sa Jang Bojsom.

Tada smo u tekstu ostavili malu rezervu i zapitali se da li čelnici Crvene zvezde znaju ko u njihovo ime novinarima okolo deli mrvice „procenjujući“ koliko kome da odreže. Sada, bez rezerve, znamo da je podela na podobne i nepodobne novinare baš njihovih ruku delo.

Najpre da raščistimo oko formalnosti. U novinarskoj loži na Stadionu „Rajko Mitić“ ima „zvanično“ 344 mesta, pa čak i ako „zanemarimo“ što Zvezdan Terzić i društvo list Danas ne smatraju „medijem“, potpuno je iluzorno da za dnevne novine sa tradicijom tu nema mesta, za „tralala“ radio stanice koje se sportom ne bave i fantomske portale ima, a za njima omiljene budiboksnama tabloide se deli lopatom. O na desetine faca na tim mestima koje nikakve veze sa novinarstvom nemaju, iluzorno je govoriti.

Dakle, obrazloženje je notorna budalaština, a potpis na njemu je vrhunski licemeran. Jer je jasno ko je doneo tu odluku. Onaj koji se vodi devizom – Zvezda je svih nas, ali je ipak više njegova i moja.

Objasnili smo prošli put da nam je „nedavanje“ akreditacija „najavljeno“ jer je izvesni Miljan Milošević, valjda isto u tom PR timu, možda i kapiten, bio nezadovoljan kako smo uradili temu o „tituli“ Zvezde iz ’46. Pominjao je tad i „uopšte“ pisanje o Zvezdi, nije baš mogao da se seti tekstova i tema, i nije baš znao čime je nezadovoljan, ali je bio siguran da mu je nešto smetalo. Posle toga, Danas je radio temu o pravom i „knjigovodstvenom“ dugu Zvezde, nakon što je revizor izašao u javnost sa podacima o tome.

Želeći da čujemo i njihovu verziju priče, obratili smo se „kapitenu“ i dobili odgovor da su „o tome sve već rekli“. Pisao je Danas posle i o oproštenim kamatama na kredit u Agrobanci jer „Zvezda nema para“, iako je banka kao garanciju imala hipoteku iz kluba, pisali smo i o tenku kao zaštitnom znaku „topdžija sa Topčidera“, i o tome kako direktor Zvezde „obeležava“ sudije… Pisali smo, uostalom, o svemu što smo smatrali našim čitaocima bitnim i zanimljivim. I mislimo da je to jedini profesionalni kriterijum. Iz FK Crvena zvezda nikad nije stigao nijedan demanti.

Ono što smo pisali je deo razloga zašto je „interesovanje medija“ TOLIKO. A da je baš ONOLIKO, razlog je ono što nismo prenosili. Saopštenja bez povoda, argumenata, elementarnog vaspitanja, „improvizovane“ konferencije za štampu koje služe za posipanje pepelom i pljuvanje „druge strane“, na koje se „hitno“ pozivaju probrani mediji koji ni „zarez“ u izrečenom neće da promene – nismo objavljivali ni kad je u pitanju Zvezda, ali ni njihov veliki rival. Vređanja, omalovažavanja i etiketiranja ispod svakog nivoa pa onda zatrpavanja svega, ostavljali smo onima kojima je „improvizacija“ draža od profi normi.

Čelnici Zvezde neizdavanje akreditacije Danasu smatraju „kaznom“, oni su nas „obeležili“, oni bi na taj način da pokažu da je klub njihova privatna prćija i da u njemu mogu da rade šta im je volja. NJihov odnos prema medijima se očigledno može izraziti jednom rečenicom – „Ako se uvučeš, onda možeš da gledaš“. Nama u Danasu je sasvim dobro „napolju“, a biti tako „kažnjen“ za svoj profesionalni rad smatramo privilegijom.

Za zaštitu svojih novinarskih prava ćemo nastaviti da se borimo na sve legalne i nama dostupne načine, a nastavićemo i da se bavimo stvarima za koje u Srbiji ne postoji „veliko interesovanje medija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari