Novakova australijska golgota, zlatne odbojkašice i od fudbalera ništa novo: Kako je kroz sport izgledala godinama za nama 1foto EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO ITALY OUT

Godina za nama ostaće dugo u sećanjima ljubitelja sporta u Srbiji. U njoj su na programu bila mnoga reprezentativna takmičenja, ali se može reći da su srpski reprezentativci razočarali naciju.

Debakl u Kataru

Fudbalska reprezentacija Srbije je sa velikim nadanjima otišla na Svetsko prvenstvo u Kataru, a onda se vratila potpuno potučena i poražena. Samo jedan osvojeni bod u grupi sa Švajcarskom, Brazilom i Kamerunom je daleko ispod očekivanja nacije ali i selektora Dragana Stojkovića. Posebno je bio bolan poraz od Švajcarske (2:3) koji je došao nakon vođstva „Orlova“ od 2:1, a taj meč je direktno odlučivao o putniku u osminu finala.

“Azuri” kobni po “Orlove” na EP u košarci

Košarkaška reprezentacija Srbije je otišla na Evropsko prvenstvo kao jedan od glavnih favorita za zlato. Ipak, od njih su u osmini finala bili Italijani rezultzatom 94:86. Iako je reprezentaciju sa klupe predvodio iskusni trener koji zna kako se osvajaju medalje, Svetislav Pešić, a prva zvezde ekipe bio najbolji igrač u NBA Nikola Jokić, Srbija nije uspela da uđe u borbu za medalje. Istina, zbog povrede na prvenstvu nije bilo beka Bogdana Bogdanovića, ali i bez njega je Srbija imala respektabilan sastav predvođen Jokićem i najboljim igračem Evrolige Vasilijem Micićem.

Odlazak Dejana Savića sa kormila vaterpolo reprezentacije

Vetrpolisti Srbije osvojili su deveto mesto na Evropskom prvenstvu u Splitu, pošto su ubedljivo savladali selekciju Rumunije sa 17:1.

Srbija je u osmini finala Evropskog prvenstva poražena od Francuske rezultatom10:9, da bi u razigravanju od devete do 12. pozicije pobedila, posle boljeg izvodjenja peteraca, Holandiju sa 12:11.

Taj rezultat je bio izvestan šok jer je najslabiji rezultat vaterpolo reprezentacije Srbije u ovom veku, a rezultovala je neopozivom ostavkom dotadašnjeg selektora “Delfina” Dejana savića.

Za deset godina koliko je bio na čelu reprezentacije Savić je osvojio, pa sve. Uspesi sa reprezentacijom svrstali su ga u red najboljih svih vremena u ovom sportu. Od 2013. reprezentacija je pod “komandom palicom” dva puta osvojila zlato na Olimpijskim igrama, jednom je bila šampion sveta, tri puta šampion Evrope, šest puta je osvojila Svetsku ligu i po jednom Svetski i Evropski kup. Tu su još i bronza sa Svetskog prvenstva i bronza sa Olimpijskih igara.

Savić je i kao igrač ostavio neizbrisiv trag u reprezentaciji. Sa 444 utakmice rekorder je po broju nastupa za državni tim.

“Zlatne” odbojkašice ponovo najbolje na svetu

Srbija je drugi put uzastopno postala šampion sveta u ženskoj odbojci! Ređale su izabranice Danijelea Santarelija trijumf za trijumfom, nisu dopustile nikoga da ih dotakne na putu ka tituli, pa tako ni Brazilke koje su u finalu porazile maksimalnim rezultatom – 3:0 u setovima (26:24, 25:22, 25:17).

U toku dvadesetak dana turnira odbojkašice Srbije su zabeležile 12 pobeda, a redom su padali: Kanada, Bugarska, Nemačka, Kazahstan, SAD i Poljska po dva puta, Dominikanska Republika, Tajland, Turska i večeras Brazil.

Nisu doživeli nijedan poraz, a na celom turniru su izgubile svega pet setova!

Ipak, na samom kraju godine obelodanjena je vest da je italijanski stručnjak Danijele Santareli preuzeo selekciju Turske, a gde će mu godišnja plata biti 200 hiljada evra, odnosno četiri puta veća negoli što mu je bila prethodna.

Rukometašice izgubile sva tri meča na EP

Rukometašice Srbije poražene su u sve tri utakmice grupne faze Evropskog prvenstva. Prvo su doživele poraz od Švedske (21:27), zatim od Danske (21:34), da bi na kraju položile „oružje“ i pred selekcijom Slovenije (24:27). Na taj način je Srbija okončala učešće na kontinentalnom prvenstvu bez ijedne pobede što je potpuni debakl budući da je prvobitni plan bio da se izađe iz grupe i uđe u drugu fazu takmičenja.

Novak od australijske golgote do sezone iz snova

Teniska sezona je počela kao neki kriminalni film, najbolji teniser na svetu Novak Đoković je dobio medicinsko izuzeće za ulazak u Australiju, a onda je sproveden u pritvor na aerodromu u Melburnu, da bi ubrzo završio u imigracionom centru. Tamo je provodio dane u nehumanim uslovima, a onda je uputio žalbu. Ipak, ona nije urodila plodom. Najbolji teniser sveta izgubio je slučaj pred Saveznim sudom Australije, a odluka tročlanog veća bila je jednoglasna, saopštio je vrhovni sudija Džejms Alsop. To je značilo da je Đoković bio proteran, a pretila mu je i trogodišnja zabrana ulaska u zemlju. Ipak, ona mu je na jesen ukinuta, ali je ostala nepopravljiva šteta imidžu jednog od najboljih sportista na svetu. U Melburnu su mnogi teniseri ogolili svoje tragove koje su godinama vešto krili. I dok je Novak dobio jasnu podršku srpskih tenisera, Tenisa Sandgrena, Nika Kirjosa i Vašeka Pospišila, dotle se najbolja petorka držala poprilično rezervisano. Izuzev Danila Medvedeva koji je javno istupio na jednoj konferenciji za štampu upitavši u čemu je problem sa Novakom kada je dobio medicinsko izuzeće od organizatora turnira, svi ostali su namerno izbegavali da iskažu svoje mišljenje povodom ovog problema.

Rafa Nadal je držao stranu Vladi savezne države Viktorija, dok se ostali nisu ni oglašavali. Posebno je bilo sramotno ponašanje domaćeg tenisera Aleks de Minora koji se javno smejao Đokoviću na konferenciji za štampu i njegove stavove izvrgavao ruglu. Još sramotnije ponašanje je pokazao direktor turnira Kreg Tajli koji je prvobitno izdao medicinsko izuzeće Novaku Đokoviću, a onda nijednom nije stao u njegovu zaštitu.

Na kraju je titulu osvojio Rafael Nadal, a španski mediji su brže bolje potrčali da izveste kako se radi o najboljem teniseru ikada na planeti. Španski novinari su bili egzaltirani osvajanjem Rolan Garosa od strane Rafaela Nadala, dok posle Novakove dominacije na Vimbldonu nisu bili previše pričljivi. Nakon ispadanja Nadala od Frensisa Tijafoa u osmini finala US Opena na kome Šoković takođe nije mogao da učestvuje zbog kovid protokola, više nisu bili tako sigurni da je popularna GOAT trka završena.

Sada Novak Đoković sa novom snagom napada čuveni Ozi Open, a ukoliko bi bio najbolji u januaru to bi mu mogao biti deseti Gren Slem u karijeri, pri čemu bi s eizjednačio sa Nadalom po broju osvojenih najznačajnih trofeja u svetu tenisa (22). Sa tim samopouzdanjem bi sigurno pokušao da pomrsi račune Špancu na njegovom omiljenom Gren slemu u Parizu, a onda u drugom delu sezone i postavi stvari na mesto.

Sam kraj sezone doneo je Novaku prekopotrebnu injekciju na psihološkom planu. Najbolji srpski teniser Novak Đoković osvojio je završni turnir sezone – Nito ATP finale u Torinu – šesti put u karijeri, pobedom nad Norvežaninom Kasperom Rudom u dva seta – 7:5 i 6:3 posle 93 minuta igre. Šestim trijumfom na poslednjem turniru u godini, Đoković je izjednačio rekord koji je do sada samostalno držao Švajcarac Rodžer Federer,a ujedno je i postao najstariji igrač u 53 godine dugoj istoriji ovog turnira – još jedan rekord koji je pre njega držao Federer.

U godini u kojoj nije mogao da brani titulu u Melburnu, a nije mu bilo dozvoljeno ni da igra na četiri turnira serije Masters 1000 i poslednjem grand slem turniru sezone, Đoković je uspeo da dominira i osvoji titule u Tel Avivu, Astani i Torinu, uz finale na Mastersu u Parizu, ostvarivši 18 pobeda i samo jedan poraz. Godinu je završio na petom mestu svetske rang liste.

Košarkašice do četvrtfinala na SP

Izgubile su košarkašice Srbije u četvrtfinalu Svetskog prvenstva od Amerikanki sa 88:55, ali selektorka Marina Maljković je bila sve osim nezadovoljna. Njene izabranice su bile hrabre, nisu klonule duhom nijednom na celom prvenstvu i iako bitno podmlaženje izašle su iz jako teške grupe, a onda u osmini finala savladale favorizovane Francuskinje sa 68:62. Međutim nisu mogle da ponove podvig i u četvrtfinalu, ali im se ni nema šta zameriti budući da su izgubili od kasnijih svetskih šampionki.

Odbojkaši posustali onda kada nisu smeli

Muška odbojkaška reprezentacija je na maestralan način započela učešće na Svetskom prvenstvu. Oni su u okviru A grupe maksimalnim rezultatom pobedili Ukrajinu, Tunis i Portoriko i bez izgubljenog seta se plasirali u osminu finala gde ih je čekala Argentina. „Gaučosi“ su bili kobni po Uroša Kovačevića i drugove i sa trijumfom od 3:0 u setovima trasirali su sebi put u borbu za medalju. Tamo ih je u četvrtfinalu sačekao Brazil koji ih je pobedio sa 3:1 u setovima i kasnije se prosto prošetao do finala i svetske titule, ali sve to je slaba uteha za „Orlove“ koji su sa velikim nadanjima otišli na prventsvu, a vratili se kući ranije nego što je to iko u Srbiji očekivao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari