Prag se kandiduje za Olimpijske igre 2016.
Gradska skupština Praga odlučila je dvotrećinskom većinom glasova da podrži predlog nacionalnog olimpijskog komiteta da se glavni grad Češke kandiduje za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2016. godine. Prema rečima portparola Gradske skupštine Jiržija Volfa, inicijativu je podržalo 50 od 70 gradskih odbornika.

Prag se kandiduje za Olimpijske igre 2016.
Gradska skupština Praga odlučila je dvotrećinskom većinom glasova da podrži predlog nacionalnog olimpijskog komiteta da se glavni grad Češke kandiduje za organizaciju letnjih Olimpijskih igara 2016. godine. Prema rečima portparola Gradske skupštine Jiržija Volfa, inicijativu je podržalo 50 od 70 gradskih odbornika. U zaključku se navodi da Prag treba da uradi sve da bi dobio organizaciju Olimpijskih igara 2016, ali bi to, pre svega, trebalo da bude probna kandidatura, jer je ocenjeno da je mnogo realnije da Češka ugosti najbolje sportiste sveta 2020. godine. Krajnji rok za podnošenje kandidature je 15. septembar, a Međunarodni olimpijski komitet će domaćina Olimpijskih igara 2016. godine odabrati 2009. Prema dosadašnjim najavama, za organizaciju tih Igara prijaviće se Rio de Žaneiro, Madrid, Rim, Tokio, Los Anđeles ili Čikago, Doha i Baku. Olimpijske igre nikada nisu održavane u Pragu, a glavni grad Češke kandidovao se samo jednom i to pre 85 godina, kada je izgubio trku sa Parizom za igre koje su održane 1924.
U noči između srede i četvrtka u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi na svetu odigrano je 8 mečeva a kuriozitet je da su na čak šest utakmica slavili gosti. U najinteresantnijem duelu večeri Dalas Meveriksi su u Ohaju savladali domaće Klivlend Kavalirse našeg Aleksandra Pavlovića sa 98:90. Bivši reprezentativac Srbije i Crne Gore i buudući reprezentativac Srbije je imao vrlo dobar učinak od 16 poena (3/3 za 3 poena), uz 4 skoka i 3 ukradene lopte, ali to nije bilo dovoljno za pobedu nad ekipom koja trenutno ima najbolji skor pobeda i poraza u celoj ligi (56:11). U pobedničkom timu je več po navici najbolji bio Dirk Novicki sa 23 poena. Rezultati: San Antonio – Indijana 90:72, Toronto – Orlando 92:85 (MILIČIĆ 2p, 3sk, 1 bl), Sakramento – Minesota 89:95 (Jarić 4p, 2sk), Sijetl – Vašington 106:108, Atlanta – Majami 83:91, Boston – Šarlot 84:92, Klivlend – Dalas 90:98, Milvoki – LA Klipers 103:104.
Nešto manje od šest meseci ostalo je do početka Evropskog košarkaškog prvenstva u Španiji, a reprezentaciju Srbije problemi nikako da zaobiđu. Najnoviji u nizu koji se pojavio je vezan za bivšeg kapitena Partizana, a sada člana Pamese Dejana Milojevića, koji će zbog hronične povrede kolena propustiti EP.
– Ako mi stigne poziv moraću samo da se zahvalim jer jednostavno nisam u stanju da odgovorim obavezama zbog velikih problema sa kolenom – rekao je Milojević u intervjuu za Sport.
Trećeg dana Svetskog prvenstva u Tokiju Brajan Žuber pobedio je u muškoj konkurenciji. Francuz je, uprkos visokim ocenama drugih klizača u slobodnom programu, uspeo da zadrži prvo mesto i da postane svetski prvak iste godine kad i evropski. Na drugo mesto izbio je Japanac Daisuke Takahaši, a na trećem najveće iznenađenje – Švajcarac Stefan Lambijel, koji je u prvom programu loše klizao.
Prve medalje na Svetskom prvenstvu u umetničkom klizanju u Tokiju dodeljene su sportskim parovima. Klizač Srbije Trifun Živanović završio je takmičenje na 30. mestu. Zlato i srebro otišli su Kinezima, dok je bronza pripala evropskim šampionima, Nemcima Alioni Savčenko i Robinu Solkoviju. Prvo mesto pripalo je kineskim i azijskim prvacima Ksue Šen i Hongbou Čaou, koji su klizali bez grešaka, dok su na drugom mestu Cing Pang i Čijan Tong.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari