Srbija bi Mundobasket 2023. 1Foto: logo

Davne 1994. tadašnja hala Limes, današnja Kombank arena, planski je građena zbog organizacije Svetskog prvenstva u košarci; sankcije koje su u međuvremenu uvedene našoj državi uslovile su da Kanada ugosti najbolje planetarne košarkaše.

Skoro tri decenije kasnije nepravda bi mogla da bude ispravljena ukoliko Srbija dobije organizaciju Mundobasketa 2023. FIBA je na svom sajtu objavila spisak kandidata od 11 država među kojima je i Srbija, koje će biti konkurenti i u zavisnosti od plana, programa, infrastrukture, uticajnijeg lobija jedna ili više njih dobiće mogućnost da ugoste najbolje svetske košarkaše. Osim naše zemlje među kandidatima su: Argentina, Australija, Hong Kong, Turska, Nemačka, Rusija, Poljska, Filipini, Japan i Izrael.

FIBA je ostavila mogućnost da organizaciju dobije više zemalja pošto je izuzetno zadovoljna načinom na koje su četiri zemlje (Nemačka, Hrvatska, Letonija i Francuska) organizovale poslednje Evropsko prvenstvo. Zvanične kandidature sa predstavljenim planom biće podnete početkom naredne godine, a Bord FIBA konačnu odluku o domaćinu šampionata doneće krajem 2017.

Bivša SFRJ bila je organizator Svetskog prvenstva 1970. u LJubljani na kome je i osvojeno prvo zlato za tadašnju zemlju na planetarnom takmičenju. Srbija je naslednik najtrofejnije reprezentacije u istoriji svetskih prvenstva sa pet zlatnih, četiri srebrne i dve bronzane medalje. Od raspada bivše SFRJ naša zemlja je osvojila dva zlata (Atina 1998. i Indijanopolis 2002), i jedno srebro 2014. u Španiji. FIBA je, inače, odlučila da posle Madrida 2014. promeni godinu održavanja Mundobasketa, pa će tako naredno SP biti održano 2019. u Pekingu.

Uspešniji od Amerikanaca i Rusa

FNRJ, SFRJ, SRJ, SCG i Srbija i dalje su na večnoj listi ispred SAD, koje takođe imaju pet zlata, ali tri srebra i četiri bronze. Slede SSSR/Rusija tri zlatne, pet srebrnih i dve bronzane medalje, a dalje listu čine Brazil (2-2-2), Argentina (1-1-0) i Španija (1-0-0).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari