Vlahović za baraž, živi nada u direktan plasman 1Foto: starsport

Fantastični napadač sa dva gola u pobedi protiv Azerbejdžana (3:1) doneo Srbiji (najmanje) doigravanje za Svetsko prvenstvo sledeće godine, „orlovi“ do direktne „vize“ za Katar mogu pobedom nad Portugalom sledećeg meseca.

Fudbalska reprezentacija Srbije napravila je baš sve što je naumila pre svog pretposlednjeg meča u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo: još jednom savladala Azerbejdžan – 3:1 (1:1), ostala na prvom mestu A grupe i sačuvala sve ključne adute za 14. novembar. Tako da od ishoda utakmice protiv Portugala, tog dana na terenu doskorašnjeg prvaka Evrope, odnosno učinka Kristijana Ronalda i društva u susretu sa Republikom Irskom pre toga, zavisi hoće li direktno na Mundijal 2022. godine ili mora kroz baraž da krči put do Katara.

„Orlovi“ su odmah krenuli po golove, pobedu i bodove. U već viđenoj formaciji 3-4-1-2, ali bez starih startera pod pretnjom suspenzije zbog viška kartona (Tadića, Gudelja, Mitrovića) i u prošlom kolu „požutelih“ (Pavlovića i Đuričića), od prvog minuta su ubacili u treću brzinu i počeli da kruže oko mreže Šahrudina Mamadalijeva.

To što su, silom prilika, susret na stadionu Crvene zvezde počeli vezisti s manjom minutažom (Grujić, Lukić, Lazović), a u centarforskom tandemu je dobio retko korišćeni Jović, nije proredilo šanse. Naprotiv, samo je bilo pitanje trenutka kada će neka biti doneti viđeno vođstvo.

Prvo je Dušan Vlahović, na dodavanje Milinkovića-Savića zatresao stativu u 11. minutu, pa je Hagverdi centaršut Filipa Kostića umalo pretvorio u autogol (spasila ga stativa, 15), da bi golman Azera odbio šut Milinkovića-Savića a odbrambeni gostujući fudbaleri gostiju posle intervenisali na gol-liniji (16). Dok junak subotnje pobede u Luksemburgu, Vlahović, nije uzeo stvar u svoje ruke.

Najpre je naterao čuvara da ga obori u kaznenom prostoru, pa je levicom mirno realizovao penal (30), pokazavši zbog čega će Fiorentina bogato zaraditi od transfera bivšeg fudbalera Partizana. Imala je naša ekipa iza toga dovoljno prilika da duplira razliku, najmanje, ali su (po) jedna ofsajd pozicija i bravura Mamadalijeva sprečili miran odlazak na pauzu.

Ovako je domaćin kažnjen za promašaje. Kada to već nije pošlo za rukom Ozobiću (šut fijuknuo malo pored okvira gola, 20) Predrag Rajković je katastrofalnom greškom počastio rivala. Umesto da radi šta mu je posao, golman Remsa se zaneo sa driblinzima i asistirao Eminu Mahmudovu, a ovaj vezista poklonjenu loptu smestio u praznu mrežu (45+2).

Da je mogao, nekadašnjai Zvezdin as vrištao bi i plakao od muke zbog krivice za izjednačenje, ali, srećom pa su ostali selektorski puleni Dragana Stojkovića ostali pribrani i rešeni da naplate razliku u klasi. Da nije jednom pogođena prečka a fenomenalni Mamadalijev branio kao u transu, u nastavku bi semafor na „Rajku Mitiću“ blinkao prezimena strelaca i pre i posle novog Vlahovićevog šah-mata (53).

Ovako je mlada zvezda italijanske Serije A još jednom pokupila „kajmak“. Lazović je opalio po lopti sa distance, azerbejdžanski heroj u rukavicama je kratko odbio, a fokusirani i odlično postavljeni špic po meri velikih evropskih klubova je ćušnuo tamo gde treba za novi rezultatski plus.

Možda bi bilo fer da mu je prepušteno izvođenje i druge najstrože kazne, za het-trik, ali je glavni kreator igre i prvi asistent, sa klupe ubačeni, Dušan Tadić minulim radom zaslužio da odredi konačan ishod. Čim je Medvedev odigrao rukom tamo gde se to ne sme, a sudija pokazao na belu tačku, Tadić joj je prišao pa, onako kako to dolikuje kapitenu velikana Ajaksa, „zatvorio“ zaslužen trijumf sedam minuta pre kraja utakmice u kojoj je Srbija imala više od 20 šuteva prema golu, od čega čak osam u njegov okvir.

Za spokoj i nadu do novembarskog derbija u Lisabonu.

Grupa A

Portugal – Luksemburg 5:0

Srbija – Azerbejdžan 3:1

Azerbejdžan – Luksemburg 11.11

Republika Irska – Portugal 11.11

Luksemburg – Republika Irska 14.11.

Portugal – Srbija 14.11.

  1. Srbija 7 5 2 0 17
  2. Portugal 6 5 1 0 16
  3. Luksemburg 6 2 0 4 6
  4. Republika Irska 6 1 2 3 5
  5. Azerbejdžan 7 0 1 6 1

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari