Srbija potopila svetskog šampiona 1Foto: Fonet/AP

Aplauzi više od 65 hiljada navijača na Nacionalnom stadionu u Varšavi, namenjeni domaćinu Evropskog šampiona, večeras su poklonjeni pulenima Nikole Grbića.

Fenomenalnom partijom odbojkaši Srbije savladali su Poljsku 3:0 (25:22, 25:22, 25:20), ostvarivši krucijalno vredan trijumf kada je u pitanju plasman u četvrtfinale kontinentalnog šampionata. Naklon do poda zaslužili su Dragan Stanković i saigrači, pre svega zbog načina na koji su preslišali još uvek zvaničnog svetskog prvaka. Do prvog mesta u grupi i direktnog plasmana među osam najboljih, srpske odbojkaše dele još pobede protiv objektivno slabijih kolega iz Estonije i Finske.

Isti scenario viđen je u prva dva seta; Poljska bi na startu sticala tri poena prednosti, a zatim je sledila simultanka srpskih odbojkaša. Maestralno je selektor Nikola Grbić pripremio igrače, povukavši vizionarski potez odlukom da Dražena Luburića stavi na mesto startnog korektora, umesto Aleksandra Atanasijevića. Nemanja Petrić, u maniru kapitena italijanske Modene, maestralno je odmenio povređenog Marka Ivovića na mestu primača, tako da su sve kockice smeštene u divan pobednički mozaik. LJubiteljima odbojke u Srbiji sinoć je sigurno imponovalo kako je funkcionisao sam prijem servisa, čemu je u mnogome doprineo libero Nikola Rosić. U takvim okolnostima, tehničar Nikola Jovović često je imao tri solucije u napadu, vešto distribuirajući lopte ka saigračima u idealnim pozicijama za napad.

U završnicama setova sjajno je funkcionisao i blok, kao posledica odličnih napadačkih servisa, pre svih, Petrića i Lisinca, mada su agresivni bili i Luburić, odnosno Podraščanin. Pomerenim prijemom Poljaci su bili prinuđeni na lako čitljive akcije koje su srpski blokeri, naročito Lisinac i Podraščanin kupili u “paukovu mrežu” vraćajući samopouzdanje saigračima. Ključnu momenat u trećem, po tradiciji najnezgodnijem setu za ekipu koja vodi 2:0, srpski odbojkaši napravili su serijom 5:0 za kapital u vidu rezultata 16:11. Uporedo sa situacijom na terenu, podrška dvadesetak naših navijača, obučenih u majice Srbije, dolazila je sve više do izražaja. Selektor Poljske zamenio je gotovo sve startere, pokušavši na taj način da poremeti prijem lucidnog Kovačevića. Uspeli su domaćini da kod 23:22 dođu do kontre, ali su ih blokovima u realnost vratili Podraščanin i pomenuti Kovačević.
– Svi su bili maksimalno koncentrisani, konsultovali su se šta treba da rade u određenim situacijama, bili su ‘u meču’ i pre nego što je on počeo. Govorio sam i pre EP da je ova utakmica veoma važna, više u moralnom smislu, ali moramo da nastavimo u istom stilu i spremimo se za sledećeg protivnika. Poljaci nam ništa nisu poklonili, momci su bili mirni i sve su ovo zaradili – ponosan je bio selektor Grbić na svoje momke posle meča.


Pobeda za Ivovića

– Pristupili smo utakmici kao i svakoj drugoj, iako nije lako igrati protiv domaćina, svetskog prvaka, pred 60.000 gledalaca, po hladnom vremenu. Ispravili smo greške sa završnog turnira Svetske lige, neke teške situacije smo bolje rešavali, posebno nam je dobar bio servis, koji nam nikada nije išao kada smo igrali na stadionu. Ovu pobedu posvećujemo našem Marku Ivoviću, uz poruku da ga svi volimo – nije zaboravio Nikola Jovović na saigrača Ivovića koji zbog povrede skočnog zgloba tokom priprema nije mogao da ode na šampionat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari