Srbija protiv domaće Južne Koreje nastavlja SP u vaterpolu 1Foto: STARSPORT

Sportisti šampionskog karaktera naučeni su da nikoga ne treba potcenjivati, makar vaš rival bio neko ko nema čak ni teoretske šanse da vam ugrozi već „upisanu“ pobedu, pa će vaterpolo reprezentativci Srbije ako pristupiti Južnoj Koreji, ali svako ko se iole razume u ovaj sport zna da će današnji meč drugog kola grupne faze Svetskog prvenstva biti samo lakši trening za „delfine“.

To jest, poligon za uigravanje znatno podmlađene postave aktuelnog olimpijskog šampiona, evropskog prvaka i osvajača bronzane medalje na prethodnom SP.

Sledeći podaci savršeno ilustruju slabašnost i neukost ove azijske selekcije, kroz celu istoriju njenog postojanja: ovo joj je prvo pojavljivanje u najjačoj planetarnoj konkurenciji; učestvovala je na samo jednim Olimpijskim igrama i to daleke 1988. godine u svom Seulu, zauzevši osmo mesto; jedine medalje na kontinentalnim prvenstvima ostvarila je davne 1986. (srebro) i 1990. godine (bronza); u aktuelnoj postavi nema pojedinca s klupskim angažmanom u ozbiljnim ligama Evrope.

Na suprotnoj strani su sedmorica debitanata u A timu i nekolicina njegovih stalnih članova (Ćuk, Mandić, Jakšić, Ranđelović…), s prilično individualnog i ekipnog znanja i iskustva, bez rezultatskog balasta kakav nose najbolji i najtrofejniji puleni selektora Dejana Savića, ali s željom da se preko ovog SP eventualno nametnu za Olimpijske igre sledećeg leta. To se videlo i u remiju sa Crnom Gorom (10:10), tokom kojeg su pokazane i određene očekivane slabosti, pa bi ih valjalo u hodu otklanjati ili makar ublažiti. Duel sa Južnokorejcima je idealna prilika za to, jer će preksutrašnji, poslednji meč ove runde turnira sa Grčkom biti mnogo zahtevniji, pa i bitniji. Što zbog borbe za bolji plasman uoči nokaut faze i ukrštanja s ekipama iz B grupe, što zbog toga što je ta selekcija domaćinu spakovala čak 26 golova, a primila svega tri.

Grupa A

I kolo

Srbija – Crna Gora 10:10, Južna Koreja – Grčka 3:26

II kolo (sutra)

Srbija – Južna Koreja (13.30), Grčka – Crna Gora

III kolo (petak)

Srbija – Grčka (9.30), Južna Koreja – Crna Gora

1. Grčka 2

2. Crna Gora 1

3. Srbija 1

4. Južna Koreja 0

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari