Srbija protiv Rusije počinje učešće na SP za rukometaše 1Foto: RSS

Mesec dana posle Evropskog prvenstva za rukometašice, sinoć je počeo šampionat sveta za rukometaše, a među 24 kandidata za titulu je i Srbija, s objektivno minornim šansama da preživi „grupu smrti“ i prođe u sledeću rundu takmičenja.

Što zbog „milionite“ promene selektora, što zbog odluke Nenada Peruničića da u Berlin povede ekipu s čak šest debitanata, trojicom epizodista s našeg poslednjeg pojavljivanja na SP pre šest godina i još nekoliko marginalaca u prošlim sastavima nacionalnog tima, što zbog vrhunskog kvaliteta protivnika u A grupi. Počev od današnjeg, jer je Rusija prvi pretendent za treće mesto, iza (po svim kriterijumima i prognozama) neprikosnovenog dvostrukog vezanog prvaka Francuske, iako bez svojih trofejnih perjanica Nikole Karabatića i Tijerija Omerija, i Nemačke, ambicioznog domaćina vrhunske klase.

– Znamo kakva je realnost, ali to ne znači da nećemo učiniti sve da je promenimo. Ne priznajem nikome da je bolji, dok to semafor ne pokaže. Svaki protivnik nam je isti. Verujem u svoj rad i ove momke. Ne znam kakav će rezultat biti na kraju. Daćemo sve od sebe, jer živimo za ovo – poručuje šef stručnog štaba „orlova“ uoči večerašnje premijere od 18 sati.

Nekadašnji olimpijski šampion Rusija (poslednji put 2000. godine), osvajač titule svetskog prvaka (poslednji put 1997) i pobednik prvenstva Evrope (1996), još od Igara 2004. čeka neko polufinale, ali podmlađena ekipa polako raste, pa se u najvećoj državi sveta nadaju da bi baš na SP u Danskoj i Nemačkoj puleni Eduarda Kokšarova mogli da naprave rezultatski iskorak.

– I ruska selekcija je promenila mnogo stvari. Uz svo poštovanje našem protivniku, najviše gledam sebe i svoju ekipu, želju i energiju, način na koji ćemo izneti pritisak. Momci moraju da budu svesni da igraju za Srbiju – bodri svoje izabranike, ali i sebe Peruničić koji je pred selektorski debi ostao bez povređenog desnog krila Darka Đukića, dok kolega na klupi „zbornaje“ iz identičnog razloga ne može da računa na levog beka Pavela Atmana, a golman Viktor Kireev je nedovoljno oporavljen i zbog toga pod znakom pitanja za ovih 60 minuta.

Ono što je, takođe, zajedničko dvojici selektora je važnost njihovog duela, s obzirom da bi ti bodovi mogli da budu prevaga u borbi za treću poziciju, sa Brazilom i Korejom, selekcijama potpuno različitih stilova igre ali istih namera na aktuelnom Mundijalu, sa Evropljanima kao tradicionalno prvim favoritima za planetarnu krunu. Osim njenih branilaca Francuza, skoro dve decenije „pretplaćenih“ na mesta na pobedničkom postolju i Nemaca, sa evropskim zlatom i olimpijskom bronzom iz 2016, slavlju na kraju balade nadaju se drugi organizator Danska (pobednik poslednjih OI), aktuelni evropski vladar Španija, još važeći planetarni viceprvak Norveška i Švedska (druga na EP 2017). Iz drugog plana vrebaju Hrvatska, Island i Makedonija, dok bi Brazil, Katar, Argentina i Tunis mogli eventualno da zakomplikuju život standardnim favoritima.

Raspored utakmica

11. januar

Srbija – Rusija 18.00

12. januar

Francuska – Srbija 20.30

14. januar

Srbija – Brazil 15.30

15. januar

Koreja – Srbija 18.00

17. januar

Nemačka – Srbija 18.00

Svi mečevi naše selekcije biće prenošeni na TV Arena sport.

Grupe

GRUPA A (BERLIN)

Francuska, Nemačka, Rusija, Srbija, Brazil, Koreja.

GRUPA B (MINHEN)

Španija, Hrvatska, Makedonija, Island, Bahrein, Japan.

GRUPA C (HERNING, KOPENHAGEN)

Danska, Norveška, Austrija, Tunis, Čile, Saudijska Arabija.

GRUPA D (KOPENHAGEN)

Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat, Angola.

* Tri najbolje selekcije iz svake grupe idu u Top 12, a ostalima ostaje borba za plasman od 13. do 24. mesta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari