Srbija savladala Luksemburg u pretposlednjem meču kvalifikacija za EP 1Foto: EPA-EFE/SRDJAN SUKI

Kad je Aleksandar Mitrović u timu – napad Srbije nema problema, ali ko god da je odbrani – golovi se primaju.

Srbija je uspela da savlada Luksemburg – 3:2 (2:0) u pretposlednjem meču kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i tako barem teoretski ostane još uvek u igri za plasman.

Dva jeftino primljena gola od nejakog Luksemburga treba ozbiljno da zabrinu i igrače i stručni štab. Selektor Ljubiša Tumbaković imaće vraški težak zadatak da do marta i baraža Lige nacija smisli kako da spreči seriju golova koju “orlovi” izgleda moraju da prime i od Luksemburžana, a koja je kao negativan trend započela još u eri Mladena Krstajića.

Tumbaković uprkos imenu protivnika nije želeo da eksperimentiše i izveo je u ovom trenutku verovatno najjači sastav, što je u suštini odlična stvar jer će uigranost biti od koristi u baražu Lige nacija.

Srbija je od starta preuzela sve konce igre u svoje ruke, a prvu šansu imao je Mitrović u desetom minutu, kada je ukrao loptu odbrani Luksemburga, odlično istrčao, ali ga je golman Moris ipak nadmudrio i rutinski mu uzeo loptu. Međutim, svoju grešku je Mitrogol ispravio samo minut kasnije kada mu je Tadić sjajno centrirao, a on glavom sa peteraca prevario Morisa – 1:0.

Jedina drama ispred srpskog gola odigrala se u 22. minutu kada je Til pogodio stativu, što je u suštini bilo sve od gostiju u prvom poluvremenu.

Srbija je nastavila da napada, Tadić da šalje “teledirigovane” lopte, a šanse da se ređaju. Taman kada se pomislilo da bi Luksemburžani mogli na odmor da odu sa minusom od samo jednog gola, Mitrović je u 43. minutu zviznuo loptu iz sve snage sa preko 20 metara, a ona je završila u samim rašljama – 2:0.

Da će do marta i poslednjeg voza za EURO morati još da se uigravaju, “orlovi” su saznali u 54. minutu kada je Rodrigez smanjio na 2:1. Cela odbrana Srbije delovala je smušeno prilikom tog napada Luksemburga, a ni golman Dmitrović nije najbolje ispratio taj napad, pa se slobodno može postaviti pitanje da li je možda došlo vreme da se Rajković ponovo isproba na broju jedan.

Iako su gosti uspeli da rezultatski unesu dramu u meč, realno nije bilo straha da Srbija neće osvojiti sva tri boda. Tačku na utakmicu stavio je Radonjić u 70. minutu sjajnim golom iz daljine, iz slične pozicije iz koje je i Mitrović pogodio – 3:1.

Ovaj pogodak je na značaju posebno dobio u 75. minutu kada je Turpel sa peterca postigao drugi gol za Luksemburg pored zbunjene srpske odbrane i još zbunjenijeg Dmitrovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari