Srbija sprema zamku Hrvatskoj 1EPA-EFE/Tibor Illyes

U prvom meču grupne faze Evropskog prvenstva rukometaši Srbije pokazali su na delu protiv Ukrajine da su pod vođstvom Tonija Đerone postali sposobni da rutiniraju slabije od sebe.

U naredna dva duela, objektivno gledano, oni će biti u podređenom položaju i upravo će protiv Hrvatske i Francuske odgovoriti na pitanje jesu li sposobni da se plasiraju u narednu fazu.

Večerašnji meč sa „kaubojima“ (Segedin, 20.30)  predstavljaće svojevrstan derbi drugog kola Grupe C, uprkos podatku da je naša reprezentacija poslednji put slavila protiv komšija pre tačno deset godina, na prvenstvu Evrope odigranom u Beogradu.

Hrvatska jeste u fazi smene generacija, ali je i dalje među pet najboljih selekcija na svetu. Nažalost, Srbija je bila prinuđena da proredi svoje redove zbog prisustva korona virusa.

Čudna pravila uslovila su da u narednu fazu prolaze samo dve najbolje ekipe iz svake grupe. Računica je jasna: za prolaz dalje, Srbiji će biti neophodna jedna pobeda iz naredna dva susreta. Gledano kroz prizmu kvaliteta, jasno je da će izabranici Tonija Đerone imati veće šanse protiv Hrvatske, nego li Francuske.

Hrvoje Horvat, selektor Hrvatske, moći će najverovatnije u subotu da računa i na Domagoja Duvnjaka, odnosno Luku Cindrića, dvojicu izvanrednih srednjih bekova, koji su morali da propuste uvodni meč sa Francuskom zbog činjenice da su bili u kovid protokolu.

Uprkos njihovim izostancima i jasnoj razlici u kvalitetu, Hrvati su protiv aktuelnog olimpijskog šampiona pokazali da imaju nukleus tima, dovoljno širok sastav i nekolicinu izuzetno talentovanih pojedinaca. Nisu uspeli da nadoknade odsustva asova nemačkog Kila i španske Barselone, ali su protiv Nikole Karabatića i njegovih saigrača bili kompetitivni gotovo svih 60 minuta (22:27).

– Nismo došli u Segedin da budemo treći u grupi nego da pobedimo Hrvatsku i Francusku i da budemo lideri grupe. I Hrvati imaju problem s koronom, ne znamo da li će igrati Duvnjak ili Cindrić, ali naš rival je i dalje sila. Možda deluje da su sada oslabljeni u odnosu na prethodne godine. Mi igramo zajedno u klubovima s hrvatskim igračima, nema tu tenzija, ovo gledamo kao na svaku drugu utakmicu. Možemo da pobedimo. Znamo da će biti puna dvorana – poručio je Mijailo Marsenić, kapiten reprezentacije Srbije.

U odsustvu Ilije Abutovića, upravo će Mijailović i Dragan Pešmalbek biti centralni defanzivci, koordinišući sa peticom u odbrani prilikom čuvanja rivalskog pivotmena i srednjeg beka.

Halil Jaganjac i Ivan Martinović prve su opcije na pozicijama levog i desnog beka. Selektor Horvat odlučio se za smenu generacija; s tim u vezi poverenje na vrlo osetljivim pozicijama pružio je mladim momcima, među kojima su još Tin Lučin, Zvonimir Srna i Šime Ivić.

Protiv Francuske na srednjem beku je bio Ante Gadža i osnovni utisak je bio da je mogao da ostvari kvalitetniju konekciju sa izuzetno fizički snažnima i okretnim pivotmenima: Leonom Šušnjom i Marinom Šipićem.

Selektor Horvat, čini se, jedino nije želeo da previše eksperimentiše na mestu desnog krila, koje je godinama već rezervisano za prekaljenog Ivana Čupića.

– Znali samo i pre početka prvenstva da je utakmica sa Srbijom ključna za prolazak u narednu fazu. Nadamo se da će nam pomoći igrači koji su bili u izolaciji, da ćemo pružiti kvalitetniju igru. Verujemo da smo bolji i da ćemo slaviti. Srbija nije nova reprezentacija, to je grupa pojedinaca koji igraju u vrhunskim klubovima. Igrali smo s njima, protiv njih. S Đeronom je dobila malo španskog šmeka, uneo joj je disciplinu u timu. Možda ranije nisu bili rezultati na očekivanom nivou, pa se nije mnogo pričalo o Srbiji – poručio je Čupić.

Otežavajuća okolnost po rukometaše Srbije biće i činjenica da će Hrvati imati veliku pomoć svojih navijača. Novoizgrađena hala u Segedinu je već rasprodata i nema sumnje da će i rukometaši Srbije moći da osete podršku sa tribina.

Bekovi Hrvatske se nisu proslavili protiv Francuske; ukoliko naša reprezentacija zaustavi levorukog Martinovića mogla bi lako da odseče desnu stranu protivničkog napada, s obzirom na to da je alternacija rukometaša Hanovera Ivić, koji je daleko slabiji šuter.

Đerona bez poraza na klupi Srbije

Rukometaši Srbije nisu poraženi tačno dve godine. Poslednji put su osetili gorčinu poraza 13. januara 2020. u meču Evropskog prvenstva protiv Hrvatske u Gracu (24:27). Posle toga na kormilo je stigao Toni Đerona. Trener francuskog Šatra na klupi Srbije  ima bilans od sedam pobeda i remi protiv Francuske u Kreteju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

„Znamo šta nas očekuje protiv Hrvatske. Najvažnije je da se prevashodno dobro odmorimo i spremimo za izuzetno zahtevan duel“, poručio je Đerona.

Kukić: Znamo recept za Hrvatsku

Lazar Kukić godinama unazad igra odlično u reprezentativnom dresu, te se stalno nameće pitanje kako je moguće da u klupskim okvirima ne igra u vrhunskim timovima. Član portugalske Benfike bio je sjajan i protiv Ukrajine i nesumnjivo će biti osnovni kreativac u meču sa Hrvatskom.

„Igram na takvoj poziciji da se očekuje od mene da preuzimam odgovornost i da rešavam situacije. Svi smo kao jedna velika porodica. Zajedno se borimo. Vratio nam se Vanja Ilić. On je naš važan igrač, nadam se da će moći da nam pomogne, bićemo jači s njim u nastavku šampionata. Znamo da je Hrvatska podmladila ekipu, da Domagoj Duvnjak i Luka Cindrić imaju probleme, da su neizvesni za utakmicu, ali gledamo sebe. Verujem da ćemo imati veliku podršku s tribina, dolaze i naše rodbine, prijatelji. Protiv Hrvatske u subotu moramo da se oslonimo na jaku odbranu, golmani da imaju svoj dan, da nemamo mnogo grešaka u napadu, izgubljenih lopti… Mislim da ako se to sve ostvari možemo da pobedimo Hrvatsku. I dalje je to vrhunska reprezentacija sa dobrim igračima, ali i mi rastemo kao tim“, poručio je Kukić.

Karabatić: Kao na Balkanu

Francuski reprezentativac Nikola Karabatić osvrnuo se na atmosferu u duelu sa Hrvatskom u Segedinu. Navijači Hrvatske, koji su bili znatno brojniji, izgubili su živce u trenutku kad su sudije isključile čak trojicu hrvatskih rukometaša.

„Meni je atmosfera bila odlična. Svesni smo da je lokacija odigravanja jako blizu Srbije i Hrvatske i da ima puno njihovih navijača. Pogodili su nas sa nekoliko boca i upaljača, sve me to podsetilo na utakmice na Balkanu“, rekao je Karabatić.

Raspored i tabela

2. kolo

subota

Francuska – Ukrajina    18.00

Srbija – Hrvatska    20.30

  1. Srbija 2
  2. Francuska 2
  3. Hrvatska 0
  4. Ukrajina 0

3. kolo.

ponedeljak

Ukrajina – Hrvatska 18.00

Srbija – Francuka     20.30

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari