Srbija u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u vaterpolu 1Foto: EPA-EFE/Sandor Ujvari HUNGARY OUT

Vaterpolo reprezentacija Srbije savladala je selekciju Australije 6:5 (1:1, 2:2, 2:2, 1:0) u drugom kolu grupe D na Svetskom prvenstvu u Mađarskoj, a taj trijumf garantuje mesto u četvrtfinalu izabranicima Dejana Savića.

Utakmica je obilovala greškama na oba kraja bazena, a aktuelni olimpijski šampioni su bili skoncentrisaniji u samom finišu kada su pogotkom Nikole Lukića.

Počeli su nervozno “delfini”, a koliko god da je odbrana dobro funkcionisala dotle je napad bio izuzetno loš. Pogotovo se Srbija mučila u situacijama sa igračem više, a izostala je i realizacija napada sa spoljnih pozicija.

Koliko ništa nije funkcionisalo u prvom poluvremenu najbolje oslikava i da je Dušan Mandić promašio jedan od dva peterca u tom periodu igre.

U drugom poluvremenu je Srbija zaigrala nešto angažovanije u napadu, a na početku treće deonice meča na gol Srbije je stao Lazar Dobožanov koji je odbranio veliki broj šuteva protivničke ekipe i tako ulio neophodni mir saigračima pred odlučujuću četvrtine.

Srbija je pokušavala iz svih pozicija, ali nije uspela da matira golmana Nika Potera. Doduše i Australijanci su igrali veoma borbeno u odbrani i otežavali su maksimalno svaki šut Mandića i saigrača, ali bi ostajali bez snage u fazi napada, tako da su šutevi iz daljine bili lak “zalogaj” za Dobožanova.

Muku “delfina” prekinuo je Lukić fantastičnim udarcem sa spoljne pozicije za koje nije imao rešenje Poter, a taj gol doneo je Srbiji pobedu i prvo mesto u grupi koje je izabranike Dejana Savića odveo direktno u četvrtfinale.

U pobedničkoj ekipi najefikasniji su bili Dušan Mandić i Nikola Lukić sa po dva pogotka, dok je isto toliko golova u protivničkoj ekipi postiao Blejk Edvards.

U poslednjom kolu grupne faze takmičanja olimpijski šampioni igraju protiv Kazahstana, a taj susret je na programu u subotu od 18 časova.

Nakon toga, vaterpolisti će imati četiri slobodna dana na turniru.

Vaterpolo reprezentacija Srbije u prvom kolu je savladala selekciju SAD-a 17:13, a na ovom šampionatu selektor Savić poveo je podmlađenu ekipu koja će biti “kičma” ancionalnog tima u godinama koje su pred nama.

“Delfini” nisu osvojili zlatnu medalju na Svetskim prvenstvima u vaterpolu još od Kazanja 2015. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari