Srbiji i revanš Crnogorcima i peto mesto 1foto: Starsport.rs ©

Mlada postava seniorske selekcije Srbije pobedom završila Fajnal-ejt Svetske lige.

Delfini na Evropsko prvenstvo u Splitu (27. avgust – 10. septembar) idu sa dva osvojena peta mesta ovog leta, pošto su takav plasman sa planetarnog šampionata u Budimpešti ponovili današnjim slavljem u duelu sa dužnikom iz grupne faze još jednog FINA takmičenja. Ni ovo nije bila partija na nivou mogučnosti tima oslabljenog planiranom ili iznuđenom poštedom osmorice „vodonoša“, ali je i pored vrlo loše realizacije igrača više Crnoj Gori vraćeno milo za drago – 8:6 (2:0, 1:2, 2:1, 3:3) za startni poraz na turniru u Srazburu (8:16).

I pored dva igrača više u istom trenutku (po jednom za oba tima) i jednog peterca (za našu ekipu), trebalo je da prođe skoro pet minuta da lopta uđe u gol. I to u mrežu selekcije manje od dve bivše jugoslovenske republike. U duelu dobrih odbrana i nervoznih napada, tek je Vuk Milojević zatresao mrežu, tako što je momak iz Crvene zvezde probio blok sa desne strane i savladao Lazara Andrića. Čekalo se dugo i na dupliranje vođstva, jer je Nikola Lukić samo tri sekunde pre kraja prve četvrtine, sa distance, pokazao koliko znači za igru kragujevačkog Radničkog.

Druga je krenula drukčije, pošto je Dušan Matković rano, prvi put na utakmici, iskoristio brojčanu prednost i smanjio zaostatak. A, onda opet bonaca… I jedni i drugi su uspešno branili svoju polovinu bazena i grešili na drugoj strani… sve dok Vladan Spajić nije pogodio iz pozicione igre. Srećom, pa je Đorđe Vučinić iz Novog Beograda momentalno obnovio rezultatsku distancu (3:2).

Da bi isti vaterpolista posle velikog odmora, materijalizovao isključenje u tuđim redovima, prekinuo timsku seriju takvih promašaja i vratio +2 na semaforu. Koliko mu je stalo da ide i na poslednje takmičenje ovog leta i u kakvoj je šuterskoj formi pokazao je još jednom realizovanom šansom do isteka trećih po redu osam minuta (5:2). Matković je uspeo da vrati neizvesnost, ali ne zadugo.

Vasilije Martinović (Novi Beograd), Ognjen Stojanović (Šabac) i Marko Radulović (Radnički)  na vreme su otklonili opasnost u zadnjoj četvrtini megdana sa svrgnutim prvakom SL. Učinivši da ostatak ekipe i selektor Dejan Savič, ipak, s osmesima napuste Francusku. Mada, nova generacija Delfina tek treba da raste i popunjava praznine nastale penzionisanjem trofejne sedmorke nakon odbranjenog olimpijskog zlata prošle godine..

Konstantin Averka, ponovni strelac Matković i Bogdan Đurđić samo su ublažili gorak utisak za svoj tim, takođe nekompletan u ključnoj rundi Svetske lige.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari