"Srpski" Ajntraht na Inter 1Foto: Beta (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Dok iščekujemo revanš utakmice Lige šampiona dobili smo najboljih 16 u Ligi Evrope, a žrebom je određeno je ko će na koga u bitkama za Top osam, 7. i 14. marta.

Tradicionalno, Španija je ostala s najviše predstavnika u drugoj prolećnoj nokaut rundi masovnijeg, ali finansijski manje isplativijeg UEFA takmičenja, a neće biti nikakvo iznenađenje budu li Sevilja, Valensija i Viljareal prošli i dalje. Pre svega prvi od ova tri kluba. Andalužani su maheri za osvajanje LE (ranije Lige i Kupa UEFA), a njihovih pet pobedničkih pehara domaći zadatak za ostale, pa bi bilo stvarno veliko čudo ako bi se sapleli o slabašnu Slaviju iz Praga. Pred dvojcem Viljareal – Valensija je teži ispit, s obzirom da su upareni s dva ruska rivala – „Žuta podmornica“ sa Zenitom, a „slepi miševi“ sa Krasnodarom. I dvojac iz Londona važi za favorite, Čelsi protiv Dinama iz Kijeva, a Arsenal u dvomeču sa Renom iz Francuske. Inter ima blagu prednost na papiru, međutim, ovosezonske partije i rezultati Ajntrahta daju za pravo udarnom trojcu ekipe iz Frankfurta – Luki Joviću, Filipu Kostiću i Mijatu Gaćinoviću da se nadaju egal borbi sa crno-plavima sa severa Italije, iako je ovaj „petardirao“ Rapid u prošlih 180 minuta (4:0, 1:0).

Pa i jednom od dva najveća „profitera“ 1/16 finala LE – zagrebačkom Dinamu. „Modri“ igraju najuspešniju sezonu od 70-ih godina, od čega će se ovajditi i drugi klubovi Hrvatske. Višestruki učesnik poslednjeg formata Lige šampiona, ali i njen najpobeđivaniji akter, konačno je prezimio na međunarodnoj sceni, a kako je u revanšu 1/16 finala „razbio“ Viktoriju iz Plzenja biće dovoljno da samo jednom remizira protiv velike Benfike pa da HNL od 2020. godine ima dva tima u trci za LŠ. To jest, prvi put od 1999/2000, kada je Dinamo pod imenom Kroacija ušao u elitno društvo, a Rijeka izvisila protiv beogradskog Partizana. Da se nije desio poraz u prvom sudaru sa Česima, najtrofejniji hrvatski klub bi se već izborio za kapitalan napredak nacionalne lige na UEFA lestvici, ovako će to probati protiv lisabonskih „orlova“. Portugalski velikan je baš krupan zalogaj, posebno nekoliko poslednjih meseci, ali nije bez slabih tačaka. Salcburg je već završio posao za buduće predstavnike prvenstva Austrije u borbi za LŠ. Plasmanom u osminu finala, preko leđa nedoraslog Briža, dugogodišnji tragičar kvalifikacija za najjače takmičenje izborio je direktan prolaz za sebe ili nekog drugog prvaka države podno Alpa od sezone 20120/2021. Pod uslovom da Holandija ne odbrani svoj koeficijent – odnosno ako Ajaks ne iznenadi Real u revanšu i eliminiše trostrukog uzastopnog šampiona Evrope, što se posle 1:2 u Amsterdamu čini kao prilično nemoguća misija.

U igri osam „orlova“

Srpski fudbal imaće svoje predstavnike (igrače) i u predstojećoj rundi. Njih osmoricu: Branislav Ivanović (Zenit), Uroš Spajić (Krasnodar), Komnen Andrić (Dinamo ZG), Nikola Maksimović (Napoli), Andrija Živković, Ljubomir Fejsa (Benfika), Filip Kostić, Luka Jović, Mijat Gaćinović (Ajntraht).

Parovi osmine finala

Čelsi – Dinamo K.

Ajntraht – Inter

Dinamo ZG – Benfika

Napoli – Salcburg

Valensija – Krasnodar

Sevilja – Slavija P.

Arsenal – Ren

Zenit – Viljareal

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari