Braga (ne)moguća misija: Kako su srpski klubovi prošli na žrebu za evropska takmičenja - analiza rivala 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Fudbaleri TSC iz Bačke Topole u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona igraće protiv portugalske Brage, odlučeno je žrebom u Nionu.

Prve utakmice trećeg kola će se igrati 8. i 9. avgusta, a revanši su na programu nedelju dana kasnije.

Prvi duel dveju ekipa će se igrati u Portugalu, a revanš u Srbiji.

Braga je portugalski fudbalski klub iz istoimenog grada. Nastupa u Primeira Ligi i konstantno se nalazi u vrhu portugalskog fudbala, a igraju na Munisipal stadionu koji ima kapacitet od 30.286 mesta.

Klub je osnovan 19. januara 1921. godine i ima nadimak Braguistas (Bragisti) i Os Arsenalistas (Arsenalisti) zbog boje dresova koja podsećaju na engleski klub Arsenal.

Početkom ovog veka Braga je imala uspeha u evropskim takmičenjima, osvojivši 2008. godine poslednji UEFA Intertoto Kup, dok su 2011. godine izgubili u Porta u finalu UEFA Evropa lige.

Na domaćem planu, osvojili su pet trofeja: tri Kupa Portugala 1965–66, 2015–16 i 2020–21, i dva Taca da Liga kupa Portugala 2012–13 i 2019–20. Braga ima dugogodišnje rivalstvo sa obližnjim klubom Vitorija de Gimaraeš, sa kojim igra čuveni Derbi do Minja.

Braga je oduvek gajila reputaciju kluba koji na briljantan način uočava i razvija mlade talenate, te je vremenom ostala fokusirana na razvoj omladinaca.

Ipak i Braga i te kako ume da kupi inostrane fudbalere, a uglavnom vole da dovode mlade i relativno nepoznate igrače iz Južne Amerike.

Za razliku od većine evropskih fudbalskih klubova, članovi Brage (sociosi) su posedovali akcije i upravljali klubom tokom njegove istorije.

Ipak ni oni nisu mogli da odole trendu modernih vremena i 10. oktobra 2022. godine, 21,67% akcija kluba je za 80 miliona evra kupila Katar Sports Investments (KSI) korporacija.

Ubedljivo najbolji igrač im je napadač Rikardo Horta koji je i reprezentativac Portugala. Ima 28 godina, a podjednako se kvalitetno služi i nogom i glavom i izuzetno je opasan u šesnaestercu protivnika.

Prošlu sezonu Braga je završila na trećem mestu na tabeli sa devet bodova zaostatka za šampionom Benfikom i sedam za drugoplasiranim Portom.

Fudbaleri Partizana saznali su ime rivala u trećem kolu kvalifikacija za Ligu konferencije.

To će biti bolji iz meča RFS iz Letonije – Sabah iz Azerbejdžana.

Ono što se zna je to da će prvu utakmicu Partizan igrati kao gost, a revanš na svom stadionu u Humskoj ulici.

Sa druge strane Vojvodina će, ako preskoči prepreku u drugom kolu kvalifikacija zvanu Apoel, igrati protiv boljeg iz duela Vorskla (Ukrajina) – Dila Gori (Gruzija), a prvi meč će igrati u gostima.

Svakako se može reći da su srpski klubovi prošli jako dobro na današnjem žrebu za Ligu konferencije, a pogotovo se to odnosi na beogradski Partizan koji će u svom dvomeču biti izraziti favorit za prolaz u plej-of rundu trećeg po kvalitetu klupskog evropskog fudbalskog takmičenja.

Od svih pomenutih timova Dila Gori je svakako najzvučnije ime.

Klub je osnovan 1949. godine. Pre 2000. godine Dila je bio prosečan tim koji je tavorio na sredini tabele, ali je u narednoj deceniji njihov učinak bio mnogo slabiji. Iako je većinu sezona Dila učestvovala u najvišem rangu gruzijske lige, dva puta je ispadala u drugu ligu, a jednom i u treću ligu.

Uspon je počeo 2010. godine, a klub je 2012. osvojio svoju prvu titulu nakon osvajanja Kupa Gruzije, a tokom narednih pet sezona četiri puta je predstavljao Gruziju u kvalifikacionim rundama UEFA klupskih takmičenja, uključujući i Ligu šampiona. Takođe, dva puta zaredom Dila je učestvovao u plej-ofu Lige Evrope.

Suočen sa finansijskim poteškoćama, FK Dila kao opštinsko vlasništvo prodat je na javnom nadmetanju. Kao rezultat toga, izraelska poslovna grupa Starsportinvest preuzela je kontrolu nad klubom u oktobru 2016. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari