Srpski olimpijci dobili mogućnost prioritetne vakcinacije protiv korona virusa 1logo

Srpski sportisti i članovi stručnih štabova koji su kvalifikovani za Olimpijske igre, kao i oni koji su pred plasmanom, imaće mogućnost prioritetne vakcinacije protiv korona virusa.

To je objavio Olimpijski komitet Srbije (OKS) u saopštenju posle predavanja sportistima i članovima saveza o vakcinaciji.

Video konrencija na kojoj je prisustvovalo oko 200 sportista i članova saveza zvala se „Imunizacija članova Tima Srbije protiv infekcije kovid-19“.

OKS je formirao radnu grupu za praćenje svih aspekata korona virusa na sportiste i članove Misije.

Radnu grupu čine, kako se navodi, eminentni stručnjaci iz najrelevantnijih institucija.

Ona je donela inicijativu za davanje mogućnosti za vakcinisanje svih kvalifikovanih i potencijalnih učesnika Olimpijskih igara.

Inicijativa je prosleđena ministarstvu omladine i sporta koje je, dodaje se, „podržalo važnost prioritetne imunizacije“ učesnika Olimpijskih igara.

Predavanje je, kako se navodi u saopštenju, imalo za cilj da otkloni sve nedoumice oko važnosti vakcinacije u cilju zaštite protiv korona virusa.

Nastup na Olimpijskim igrama neće biti uslovljen vakcinisanjem, ali je navedeno da je poželjno da tu mogućnost iskoriste svi sportisti.

„Imunizacija sportista će biti jako bitan korak u zaštiti celokupnog stanovništva u Srbiji, što i jeste primarni cilj. Na ovaj način sportisti će steći imunitet i neće biti prenosioci ovog izuzetno zaraznog virusa, što je jako bitno i društveno odgovorno“, navodi se u saopštenju OKS-a.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je, dodaje se, na nedavno održanom Izvršnom odboru posebno pohvalio program imunizacije sportista koje sprovodi OKS.

Dodaje se da je saradnja OKS i vlade Srbije apostrofirana od strane MOK-a kao pravi primer saradnje nacionalnog olimpijskog komiteta sa državnim organima u „izazovnim vremenima u kojima se nalazimo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari